"Parasta on, kun polvenkorkuiset skidit tulevat hakemaan lisää" – Joulukylässä jaettiin lähes 400 annosta ilmaista riisipuuroa
Tarjoilun Lahden seurakuntien kanssa puoliksi kustantanut Janne Artima lupasi seuraavaan jakoon mantelin ja löytäjälle pienen palkinnon. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Lahden Joulukylässä jaettiin ensimmäistä kertaa ilmaista puuroa. Anneli, Miska ja Valerya Kärkkäinen asettuivat seurakunnan tulien kupeeseen nauttimaan annoksistaan.
– Joulupuuroa kanelilla ja sokerilla. Todella hyvää, perheen äiti Anneli kehui.
Puuro on Kärkkäisten mukaan hyvä lisä joulutorin tarjontaan.
– Kaikki eivät tykkää glögistä, Valerya huomautti.
Kärkkäiset kävivät Joulukylässä jo kylän avajaispäivänä.
– Silloin päivällä esiintyi Dimitri Keiski. En onnistunut häntä näkemään, mutta Miska kävi katsomassa ja valokuvaamassa. Olisin toivonut, että Dimitri olisi esiintynyt illalla niin, että minäkin olisin ehtinyt paikalle. Jos Dimitri olisi esiintynyt illalla, täällä olisi ollut varmasti tosi paljon väkeä, Anneli sanoi.
Kärkkäiset ovat tulossa Arja Korisevan keikalle Joulukylään maanantaina 18.12.
– Sitä ei välistä jätetä. Se on hyvä, vaikka ehkä enemmän äidin kuin koko perheen suosikki, Anneli naurahti.
– Kukapa hänestä ei tykkäisi, Valerya sanoi.
Joulukylän tunnelma houkuttaa Kärkkäisiä vuosi vuoden jälkeen, mutta parannettavaakin löytyy.
– Jos saisin päättää, myynnissä olisi myös edullisempia tuotteita. Jos olisi euron, kahden joulukoristeita ja muita tuotteita lapsille ja aikuisille, niin vähävaraisillakin olisi mahdollisuus tehdä ostoksia. Ymmärrän, että omia käsitöitä arvostetaan ja niistä halutaan palkka, mutta kaikilla ei ole varaa ostaa kahdenkympin sukkia tai lapasia.
Anneli Kärkkäinen ja poikansa Miska viihtyvät vuodesta toiseen Joulukylässä. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Tieto puurotarjoilusta ei ollut tavoittanut Pekka Huupposta. Hän tuli Joulukylän tulille grillimakkarapaketin kanssa.
– Mukkulasta tulen. Siellä ei ole enää kunnon grillauspaikkaa, hän totesi.
Tulia pitävä Keski-Lahden seurakunnan nuorisotyönohjaaja Hannu Rui auttoi teräaseella makkarapaketin avaamisessa.
– Tuolla on makkaratikkuja. Voit paistaa tikulla tai ritilän päällä, Rui opasti.
Huupponen valitsi ritilän ja asetteli poprillit niin, etteivät olleet aivan suoralla tulella.
Rui on vahtinut tulta Joulukylässä niin kauan kuin tapahtumaa on järjestetty. Hän sanoi, että torin nuotiopaikka on kovassa käytössä.
– Varsinkin iltaisin väkeä on jatkuvasti. Ensi viikonloppuna meillä on partiolaisia myymässä makkaroita, mutta yhtä hyvin täällä voi grillata omia eväitä. Vaahtokarkit ja makkara ovat yleisimmät grillattavat.
Rui arveli, että Joulukylän kahdentoista päivän aikana kauppatorilla palaa noin 15 kuutiota metristä koivuhalkoa.
– Oikein muuta ei voi käyttää kuin koivua, jossa on ohut tuohi päällä. Se ei savuta niin pahasti.
Pekka Huupponen toi torille omat eväät, kuten oikein on. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Yleisölle maksuttoman joulupuurotarjoilun kustansivat Jannen Lounas ja Lahden seurakunnat puoliksi. Annokset jakoivat Janne Lounaan yrittäjä Janne Artima sekä poikansa Matias ja Joel Artima.
– Ihmiset tykkäävät, on hyvä fiilis ja väkeä runsaasti. Osalle tämä on päivän ainoa lämmin ateria. Moni on kysynyt, mitä tämä maksaa ja on yllättynyt kuullessaan, ettei mitään. Haluan opettaa poikiakin siihen, että välillä on hyvä antaa, Janne Artima sanoi.
Artima arveli, että tempauksessa tarjoillaan lähes 400 annosta puuroa.
– Osa on käynyt parikin kertaa. Parasta on, kun polvenkorkuiset skidit tulevat hakemaan lisää, vaikka äiti on sanonut, että onpa iso lautanen, että tuota et jaksa.
Mikä on maistuvuuden salaisuus?
– Voi, suola ja punainen maito.
Maksutonta puuroa Joulukylässä tarjotaan myös maanantaina 18.12. kello 17.30.
– Silloin pannaan puuroon manteli, kun sitä on niin moni kysynyt. Keksitään vielä mantelin saajalle joku pieni palkinto, Artima lupasi.
Lahden Joulukylä kauppatorilla 20.12. asti. Kylä on avoinna joka päivä kello 10–19.