Ukrainalaisten perheleirillä lasten ilo oli käsin kosketeltavaa
Arrajärven viikonloppuleiri koottiin kasaan puhtaasti vapaaehtoisvoimin.
Lujalla yhteishengellä on valtava voima, sanoo Kai Henttonen. Hän ja lukuisat vapaaehtoiset järjestivät ukrainalaisille perheille leiriviikonlopun Arrajärvellä. Kuvassa Henttosen lämpimässä halauksessa ovat leirillä mukana olleet Ivan Nikolskyi ja Hanna Nikolska sekä tulkkina leirillä toiminut Irina Kuisma. Kuva: Janne Raevuori.
Janne Raevuori
Väsynyt, mutta onnellinen. Näin voisi kuvailla pastori Kai Henttosen olotilaa. Onnellinen hän on siitä, miten hyvin Arrajärvellä viime viikonloppuna vietetty ukrainalaisten perheleiri onnistui. Väsynyt hän on siitä, että kieltämättä unet jäivät leirin "pääorganisoijalla" melko vähiin sekä ennen leiriä että myös sen aikana. Ison ihmisjoukon viikonloppuleiri kun ei synny ihan tuosta noin vaan, varsinkin, kun leiripaikkana on hieman alkeelliseksikin Henttosen kuvailema Nastolan Arramajan leirikeskus.
– Siivoamista ja kaikenlaista järjestämistä oli melkoisesti, muutama ampiaispesäkin piti sisätiloista poistaa. Eläköityneen papin tehtävät voivat olla hyvinkin moninaiset, hän naurahtaa.
Leirille kokoontui hieman yli 60 ukrainalaista. Mukana oli aikuisia ja kaikenikäisiä lapsia. Alun perin lastenleiriksi suunniteltu leiri muuntui lopulta sujuvasti perheleiriksi, kun selvisi, että kovia kokeneet lapset eivät mielellään lähde pitkäksi aikaa minnekään ilman vanhempiaan.
Henttosen mukaan leiri onnistui yli odotusten ja siitä vielä vähän ylikin.
– Nämä perheet ovat kokeneet karmeita asioita ja kohtaloita. Oli liikuttavaa saada nähdä heidän ilonsa ja se, että he pääsevät edes hetkeksi irti sodasta ja sen tuomista varjoista.
Leirijärjestelyiden osalta Henttonen haluaa korostaa vapaaehtoisuuden voimaa. Mukana ei ollut lainkaan seurakunnan työntekijöitä, vaan kaikki hoitui suomalaisten ja ukrainalaisten vapaaehtoisten saumattomalla yhteistyöllä. Keittiössä häärineet supernaiset, avuksi tulleet partiolaiset, leikkien vetäjät, leirimuusikot, saunan lämmittäjät, lettujen paistajat, teltan pystyttäjät, ensiapuvastaavat – ihan kaikki mukana leirin mahdollistamisessa olleet vapaaehtoiset ovat Henttosen mielestä syvän kiitoksensa ansainneet.
– Aina kaikkea seurakunnan toimintaa ei tarvitse vetää niin työntekijäkeskeisesti, mitä olemme tottuneet tekemään. Tämä leiri oli esimerkki siitä, että hyvällä yhteishengellä ja vapaaehtoisten voimin saadaan ihan mahtavia juttuja aikaiseksi, hän toteaa.
Hanna Nikolska ja Ivan Nikolskyi ovat kiitollisia siitä, että saavat olla yhdessä ja asua perheensä kanssa Suomessa ja Nastolassa. Kuva: Janne Raevuori
Janne Raevuori
Viikonloppua leirille lastensa kanssa tulivat viettämään myös Hanna Nikolska ja Ivan Nikolskyi. Ukrainassa perhe asui lähellä Krimiä Melitopol-nimisessä kaupungissa. Nyt pariskunta tekee aktiivisesti töitä, jotta kaikkialle Ukrainaan ja erityisesti kotiseudulle saataisiin mahdollisimman paljon apua, niin ruokaa kuin muutakin tarpeellista tavaraa. Myös Suomeen saapuville ukrainalaisille Hanna ja Ivan huolehtivat muun muassa huonekaluja ja vaatteita.
Leirijärjestelyissäkin pariskunta oli aktiivisesti mukana, mutta silti leiri tuntui pieneltä lomalta.
– Lasten kanssa ollessa mieli rentoutuu, heidän kanssaan on oltava täysin läsnä, joten muut asiat jäävät väistämättä taka-alalle, "leikkivastaavana" leirillä toiminut Hanna toteaa.
Suomeen ja lopulta Nastolaan hän saapui pian sodan syttymisen jälkeen. Perheen isä Ivan joutui jäämään Ukrainaan ja seuraamaan vain vierestä, kun Hanna nousi lasten kanssa bussiin, jota vartioi rynnäkkökiväärillä varustautunut venäläinen sotilas.
– Se oli hirveää, katsoimme vain ikkunasta toisiamme ja itkimme. Yhteydenpitomme katkesi ja saimme yhteyden toisiimme vasta pitkän ajan päästä. Ivan soitti juuri, kun olimme laskeutuneet Helsinki-Vantaan lentokentälle, Hanna muistelee.
– Soittaminen maksoi paljon ja se on ehkä koko elämäni kallein puhelu. Silti se on paras ja arvokkain puhelu, sainhan tietää, että perheeni on turvassa, Ivan lisää.
Koska Ivan on suurperheen isä, hänellä ei ollut velvollisuutta jäädä sotimaan. Niinpä hän lähti matkaan vapaaehtoisen kuljettajan kyydissä. Matka oli pitkä ja vaarallinen, mutta Ivan uskoo, että pääsi tarkastuspisteiden läpi siksi, että oli nälän ja väsymyksen vuoksi laihtunut ja resuisissa vaatteissaan varsin huonovointisen oloinen.
– Näytin riutuneelta vanhukselta, ja siksi varmaan he ajattelivat, että minut voi huoletta laskea menemään, jalkapalloa kotimaassaan aktiivisesti pelannut urheilija kuvailee.
Hanna kertoo, että rukoili jatkuvasti Ivanin tehdessä matkaa heidän luokseen.
– Koska en voinut tehdä muuta, rukoilin. Ihan samalla tavalla rukoilin, kun me matkustimme lasten kanssa bussilla pois sota-alueelta. Sanoin muillekin bussissa oleville, että bussin katolla on suojelusenkeli ja siksi olemme turvassa, hän kertoo.
Mukana Ivanilla oli tyttärensä kissa, jonka hän oli päättänyt tuoda lapselleen Suomeen, maksoi mitä maksoi.
– Kissan lentolippu maksoikin sitten lopulta enemmän, mitä omani, Ivan hymähtää hymyillen.
Hanna ja Ivan tietävät olleensa onnekkaita päästyään turvaan Suomeen. Moni tapettiin matkalle, tai sitten elämän keskeytti nälkä, jano tai kuumuus.
Nyt metalli-insinöörinä Ukrainassa työskennelleen Ivanin ja lasten uintivalmentajana toimineen Hannan elämä on Nastolassa. Lapset käyvät koulua ja opettelevat ahkerasti suomen kieltä. Myös vanhemmat opiskelevat.
– Mutta lapset osaavat kielen jo paremmin, me tarvitsemme vielä opiskelua, Hanna ja Ivan nauravat.
Sitä he eivät osaa sanoa, palaavatko takaisin Ukrainaan, jos ja kun sota loppuu.
– Tällä hetkellä Melitopol on kuin vankila. Emme osaa sanoa, millaista palaaminen olisi. Eikä sitä kannata nyt pahemmin ajatella, nyt me elämme täällä ja olemme kiitollisia, että saamme olla Suomessa.
Tulkkina haastattelussa toimi Irina Kuisma.