JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Hollo­la­lainen teks­tii­li­tai­tei­lija Helena Vaari sai evankelis-lute­ri­laisen kirkon korkean kunni­a­merkin

Helena Vaari on suunnitellut ja toteuttanut lähes 300 kirkkotekstiiliä. Kuva Asikkalan seurakuntakodista. Kuva: Samuli Ikäheimo

Helena Vaari on suunnitellut ja toteuttanut lähes 300 kirkkotekstiiliä. Kuva Asikkalan seurakuntakodista. Kuva: Samuli Ikäheimo

Samuli Ikäheimo

18.8.2023
Markus Luukkonen

Hol­lo­la­lai­sel­le teks­tii­li­tai­tei­li­ja He­le­na Vaa­ril­le myön­net­tiin 17. elo­kuu­ta Mi­ka­el Ag­ri­co­lan ris­ti eli Suo­men evan­ke­lis-lu­te­ri­lai­sen kir­kon kun­ni­a­merk­ki. Kun­ni­a­mer­kin myön­si ark­ki­piis­pa Ta­pio Luo­ma.

Pe­rus­te­luis­sa to­de­taan, et­tä He­le­na Vaa­ri on 30 vuo­den ai­ka­na suun­ni­tel­lut ja to­teut­ta­nut lä­hes 300 kirk­ko­teks­tii­liä. Nii­hin si­säl­tyy muun mu­as­sa vii­si piis­pan kaa­pua ja kirk­ko­teks­tii­lit yh­teen­tois­ta kirk­koon. Vaik­ka Vaa­ri on ural­laan suun­ni­tel­lut ja to­teut­ta­nut kirk­ko­teks­tii­lien ohel­la mui­ta­kin tai­de­teks­tii­le­jä, voi hän­tä pi­tää en­si­si­jai­ses­ti kirk­ko­teks­tii­li­tai­tei­li­ja­na. Teks­tii­le­jä on esi­tel­ty myös lu­kui­sis­sa näyt­te­lyis­sä.

– Kirk­ko on työl­lis­tä­nyt tai­tei­li­joi­ta sa­to­ja vuo­sia. Joka ker­ran, kun käyn kir­kos­sa val­mis­teil­la ole­vien töi­de­ni kans­sa, tun­nen suur­ta kii­tol­li­suut­ta saa­des­sa­ni teh­dä työ­tä py­hään paik­kaan. Voin ol­la yh­te­nä lenk­ki­nä nii­den tai­tei­li­joi­den ket­jus­sa, jot­ka ovat jo mel­kein pa­ri­tu­hat­ta vuot­ta saa­neet ra­ken­taa ja ko­ris­taa kirk­ko­ja, kom­men­toi Vaa­ri.

He­le­na Vaa­ri on ol­lut ak­tii­vi­nen myös so­si­aa­li­ses­sa me­di­as­sa, jos­sa hän esit­te­lee tai­det­taan, teks­tii­lien suun­nit­te­lua ja to­teut­ta­mis­ta, ja kou­lut­taa muun mu­as­sa sym­bo­lii­kas­ta ja teks­tii­lien hoi­ta­mi­ses­ta.

Sa­mas­sa pal­kit­se­mis­ti­lai­suu­des­sa myön­net­tiin myös Py­hän Hen­ri­kin ris­ti Vi­ron kir­kon piis­pa Tiit Sa­lu­mä­el­le.

Lue lisää aiheesta

Päivän psalmi

Luetuimmat

Digilehti

Epaper cover

Digilehti

Epaper cover