Näkökulma: Minäkin käyn orkesterissa
Taannoin sosiaalisessa mediassa nähtiin profiilikuvia, joita ympyröi teksti: ”Minäkin olen käynyt terapiassa.” Kuvilla ilmaistiin tukea ja myötätuntoa tietomurron uhreille, joiden arkaluonteisia terveystietoja oli julkaistu luvatta verkossa.
Mielen sairauksiin sekä terapiassa käymiseen liittyy turhaan häpeää ja ennakkoluuloja. Näkyvistä sairauksista tai vammoista puhuminen on yleisempää kuin mielen sairauksista puhuminen, vaikka sairastuminen psyykkisesti koskettaa jopa joka toista suomalaista elämänsä aikana.
Musiikin positiivinen vaikutus mielenterveyteen ja aivojen hyvinvointiin on ilmeinen ja sillä voi myös hoitaa omia tunteitaan. Musiikki kuuluu juhlahetkiin, mutta entä arkeen?
Minä osallistuin lapsena ensin musiikkileikkikouluun ja hieman myöhemmin opiskelin musiikkiopistossa ja -luokalla. Musiikki on aina ollut osa elämääni tavalla tai toisella. Nuoruuden tunnekuohuissa lopetin klassisen musiikin harrastamisen, mutta jatkoin toki musiikin kuuntelua.
Sitä seurasi elämänvaihe, jolloin siirryin aktiivisesta harrastajasta aktiivisten harrastajien mahdollistajaksi. Jälkikasvuni harrasti myös musiikkia, mutta minun aikani riitti autoradion kuunteluun oman muusikkouteni ollessa pelkääjän paikalla.
Tunneihmisenä koin, että jotakin merkityksellistä puuttui. Huomasin kaipaavani musiikkia elämääni niin, että tuotan sitä itse laulaen ja soittaen. Samaan aikaan huomasin myynti-ilmoituksen oboesta. Oli tullut aika jatkaa soittoharrastusta!
Nuotinluvun taito on onneksi kuin polkupyörällä ajaminen, mutta silti toistakymmentä vuotta pitkän soittotauon kiinni kurominen vaati paljon harjoittelua. Koin myös toivottomuuden tunteita, mutta päätin olla lopettamatta soittamista, jotta en menettäisi jo tekemääni työtä!
Pikkuhiljaa sormeni löysivät oikeat otteet instrumentistani, ja sekä asteikoista että etydeistä tuli osa päivittäisiä rutiinejani. Oikotietä onneen ei ole – ainakaan oboistilla! Puhallinsoittimen soittaminen vaatii myös fyysistä soittokuntoa ja erityisesti kasvo- ja huulilihasten kestävyyttä eli ansatsia.
Musiikista tuli minulle taas elämäntapa sekä keino rentoutua ja kokea onnistumisen tunteita. Joskus tuntui, että olin konservatoriolla harvinaisuus olemalla itse oppilaana, koska muut aikuiset saattelivat sinne jälkikasvuaan tai työskentelivät opettajina.
Jonkun ajan kuluttua liityin orkesteriin ja niin yhteismusisoinnista tuli taas merkittävä osa soittoharrastustani. Olen kiitollinen niille opettajille ja orkesterien johtajille, jotka kannustivat minua jatkamaan.
Yhdessä soittaessa unohtaa omat huolensa, mutta Lahden seurakuntayhtymän tilaisuuksissa soittaessamme tuomme myös kuulijoille hyvää mieltä tai lohtua tuttujen sävelmien ja virsien muodossa. Soittamalla voi siis vaalia sekä oman mielensä terveyttä että henkistä hyvinvointiaan samalla kun osallistuu seurakunnan toimintaan.
Siksi minä käyn orkesterissa.
Kirjoittaja on oboisti Lahden seurakuntien kamariorkesterissa.
Lue lisää: Musisointi Lahden seurakunnissa.