Mitä jää jos toivo kuolee?
Juha Tormala
Toivo on luottamusta siihen, että hyvin meidän käy. Kyllä tästä selvitään – asiat lopulta järjestyvät parhain päin. Mutta nykyaikana toivo on koetuksella monin tavoin.
Edes sodista ei olla päästy eroon. Ja riesana on myös vuosi vuodelta vihamielisemmäksi muuttuva ilmasto. Samalla elämän edellytykset kaventuvat. Yhä useammat lajit kuolevat sukupuuttoon. Muutos on äitymässä kuudenneksi sukupuuttoaalloksi.
Eivätkä ongelmat tähän lopu. Luonnonvaratkin hupenevat käsistämme. Mineraalisopimuksia luonnostellaan, kun nykyiset kaivokset eivät riitä turvaamaan kysyntää – älypuhelinkin tarvitsee toimiakseen kolmisenkymmentä erilaista metallia. Metalleja ei maankuoreen lisää tule, sillä ne eivät uusiudu.
Mutta toivo viriää kun kuulee, että ennenkin on mahdottomilta tuntuvia ongelmia ratkaistu. Kehityskulku on sotienkin osalta ollut viimeisten vuosisatojen aikana erittäin myönteistä, sillä sodat ovat vähentyneet. Ja maapallomme kaikkea elämää uhkaavalta otsonikerroksen hapertumiseltakin vältyttiin kun tehtiin se, mitä piti tehdä.
Usein pelkkä puheeksi ottaminen on jo askel kohti parempaa. Jaettu kokemus kun näyttää kannattelevan toiveikkuutta. Etenkin eri aikoina eläneiden ihmisten välinen ajatusten vaihto keventää oloa. Monenlaisten vastoinkäymisten läpi on historian saatossa kuljettu. Ja pystyssä päin on perille lopulta päästy.
Myös jokapäiväiset hyvät teot auttavat pitämään kiinni toivosta. Suuria ongelmia harvoin kukaan pystyy ratkaisemaan yksin. Mutta yksittäisistä pienistä pisaroista syntyy ratkaisujen puro. Ajattelua tarvitaan toivon vahvistamiseksi, mutta tekojen avulla on mahdollista poistaa toivottomuutta aiheuttavat ongelmat.
Toivo kasvaa myös siitä kun huomaa, että meillä on jo kaikki se tieto ja taito, jolla ongelma on mahdollista ratkaista. Tämä pätee esimerkiksi ihmiskunnan yhteisiin suuriin ongelmiin, kuten ilmastonmuutokseen. Ratkaisun avaimet ovat jo selvillä. Ja avaimia on useita – ei vain yksi. Hyvää huomista kohti on mahdollista kulkea useita eri reittejä, sinulle ja minulle sopivilla tavoilla.
Suuret muutokset ovat mahdollisia. Esimerkiksi suomalaisten keskimääräinen eliniän odote onnistuttiin kasvattamaan 40 vuodesta 80 vuoteen. Tuskin kukaan osasi aavistaa 150 vuotta sitten, että eliniän odote on mahdollista tuplata. Niin vain kävi. Mahdottomasta tehtiin mahdollista tieteen, päätöksenteon ja ihmisten elintapojen muutoksen avulla.
Elämme maailmassa, jossa monet aikaisemmin vakaina pidetyt asiat natisevat liitoksissaan. Toivon pitää elossa se tosiasia, että huominen voi olla erilainen kuin tämä päivä. Huomista ei ole vielä eletty, siksi siihen on mahdollista vaikuttaa. Mutta koskaan suurten ongelmien läpi ei ole menty yksin vaan aina yhdessä.
Kirjoittaja on Itä-Suomen yliopiston professori, joka tutkii kestävään elämään ja yhteiskuntaan siirtymistä.