JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Palstat

"Hiljai­suuden ja äänten kudelmassa on pyhää" – juttu­sar­jassa lukijat kertovat pyhistä paikoistaan

Sanni Kaira. Kuva: Laura Visapää

Sanni Kaira. Kuva: Laura Visapää

Laura Visapää

2.5.2023
Laura Visapää

”Py­häs­tä pai­kas­ta tu­lee mie­leen hil­jai­suus, joka on kui­ten­kin täyn­nä ää­niä. Hil­jai­suut­ta on pak­su kil­pi­kaar­na­män­ty, joi­ta on pal­jon mö­kil­lä, tal­vi­päi­vä jään peit­tä­mäl­lä jär­vel­lä, ke­säi­nen ran­ta, kun vesi pyö­rit­te­lee hiek­kaa. Luon­nos­sa on hil­jais­ta, vaik­ka se on täyn­nä mitä mo­ni­nai­sem­pia ää­niä: lin­tu­jen kon­sert­ti, ve­den so­li­na, pui­den hu­mi­na ja pak­ka­sen pau­ke. Luon­non val­ta­va ää­ni­maa­il­ma tun­tuu kui­ten­kin hil­jai­suu­del­ta, jon­ka voi ko­kea vaik­ka lä­hi­ran­nal­la pui­den reu­nus­ta­mal­la pie­nel­lä nie­men­kär­jel­lä.

Soit­ta­es­sa tai lau­la­es­sa yk­sin tai yh­des­sä mu­siik­ki voi vie­dä va­paa­seen vir­taan, mikä tun­tuu kuin oli­sin kes­kel­lä jo­ta­kin py­hää ja ih­meel­lis­tä. Mu­sii­kis­ta voi syn­tyä flow, kun pää­sen eroon tek­nii­kas­ta, nuo­teis­ta, ajas­ta ja pai­kas­ta. Sil­loin mie­leen muo­dos­tuu paik­ka, jos­sa olen sa­maan ai­kaan ir­ti to­del­li­suu­des­ta ja vah­vas­ti osa to­del­li­suut­ta. Sii­nä ovat py­hyys, ää­ni ja hil­jai­suus sa­maan ai­kaan läs­nä.

Mu­siik­ki koos­tuu ää­nis­tä, mut­ta sa­mal­la se ver­tau­tuu hil­jai­suu­teen: ää­nek­kyys ja hil­jai­suus ovat sa­ma­nai­kai­ses­ti läs­nä soit­ta­jal­le, eh­kä myös kuu­li­jal­le.

Hil­jai­suu­den ja ään­ten ku­del­ma luon­nos­sa sekä mu­sii­kis­sa vie py­hän ää­rel­le.”

San­ni Kai­ra, Lah­ti

Lue lisää aiheesta

Päivän psalmi

Luetuimmat

Digilehti

Epaper cover

Digilehti

Epaper cover