Minuuden aallokossa
Vauva on täysin riippuvainen häntä hoivaavista ihmisistä. Vuorovaikutus vauvan ja hoivaajan välillä luo pohjan lapsen kiintymyssuhteen kehitykselle. Tämä tärkeä vuorovaikutussuhde on pohjana tuleville vuorovaikutussuhteille. Miten vauvaa kohdellaan, miten hänen tarpeisiinsa vastataan ja muodostuuko suhteesta turvallinen vai turvaton, vaikuttavat hyvin paljon tulevaan. Jos on pitänyt olla lapsena kiltti ja lapsen omat tarpeet ovat jääneet pääosin huomioimatta, saattaa se heijastella aikuisena esimerkiksi turvattomuuden kokemuksina, ahdistuksena ja miellyttämisen tarpeena. Omia tunteita voi olla vaikea tunnistaa, ja niissä eläminen voi tuntua hankalalta. Lapsuudella on merkittävä vaikutus, mutta vaikka olisi jäänyt vaille tarvittavaa huolenpitoa, voi myöhemmin löytää keinoja itsensä tukemiseen ja olonsa helpottumiseen.
Toisen ihmisen hyväksyvä katse voi aiheuttaa kokemuksen, että on helpompi hyväksyä itsensä. Joskus voi käydä niin, että toisten tarpeet menevät omien edelle. Lapsuuden mitätöinnin ja ohittamisen kokemukset vaikuttavat negatiivisesti, jolloin tiedostamatta saattaa jatkaa tätä samaa mallia suhteessa itseensä. Voi olla vaikea hyväksyä niitä puolia itsessä, joihin on välttelevä, tai jopa kieltävä suhde. Oman vihan kokeminen saattaa olla haasteellista, jos siihen ei ole ollut tilaa tai sen kanssa eläminen on jäänyt vieraaksi tai jopa kielletyksi.
Mitä enemmän oma haavoittuneisuus ja rikkinäisyys on itseltä piilossa, sitä enemmän ne vaikuttavat vuorovaikutuksessa. Keskeneräisyys ja haavoittuneisuus voi olla helpompi nähdä toisessa kuin itsessä.
Meistä jokaisen on helppoa tuomita toinen ihminen. Voisimmeko joskus kokeilla tuomitsemisen sijasta ymmärtämistä? Ymmärtämiseen sisältyy ajatus siitä, että eletty elämä on vaikuttanut jo lapsuudesta saakka. Olisi mahtavaa, jos voisimme olla aidosti peilinä toisillemme, ja rohkenisimme sanoittaa omaa kokemustamme ihmiselle rakentavalla tavalla.
Itseensä tutustuminen ja eri puolien ja haavoittuneisuuden hyväksyminen avartavat omaa kokemusta. Elämän pisimmän suhteen meistä jokainen muodostaa omaan itseensä. Näin ollen ei ole ollenkaan yhdentekevää, miten itseensä suhtautuu. Rakkauden kaksoiskäsky ”Rakasta lähimmäistä niin kuin itseäsi” on tärkeä, mutta osaanko rakastaa lähimmäistä, jos en osaa rakastaa itseäni? Itsensä hyväksymistä, arvostusta ja rakastamista voi harjoitella. Kysythän itseltäsi, miten voit ja mitä voit tehdä oman hyvinvointisi eteen.
Kirjoittaja on johtava diakoniatyöntekijä Lahden seurakunnilta.