JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Menot

"Mökki ja itse tehty vasta" – juttu­sar­jassa lukijat kertovat pyhistä paikoistaan

Kari Karjalainen. Kuva: Merja Karjalainen

Kari Karjalainen. Kuva: Merja Karjalainen

Merja Karjalainen

24.8.2023
Laura Visapää

"Pyhä paik­ka­ni on ke­sä­mök­ki Puu­ma­las­sa, sen pi­ha­pii­ri ja lä­hi­met­sä. Mat­kaa Vääk­sys­tä tu­lee 220 ki­lo­met­riä, mut­ta sen voi ot­taa ret­ke­nä. Kun lap­set oli­vat pie­niä, poi­ket­tiin vaik­ka ui­maan tai Hei­no­lan Lin­tu­tar­haan.

Ke­sät lä­hes asum­me mö­kil­lä. Nyt on pit­käs­tä ai­kaa re­mont­ti­va­paa kesä. Polt­to­pui­ta teh­dään vuo­sit­tain kah­ta sau­naa ja yh­tä tak­kaa var­ten. Sau­na läm­pi­ää mon­ta ker­taa vii­kos­sa, ja löy­lyt ote­taan it­se teh­dyl­lä vas­tal­la. Mus­ti­koi­ta tu­lee niin pal­jon, et­tä nii­tä pa­kas­te­taan, hil­lo­taan ja me­hus­te­taan.

Sai­maan ran­nal­ta nie­men no­kas­ta nä­kee jär­vel­le mo­neen suun­taan. Ke­vä­til­toi­na kur­jet huu­te­le­vat ja kuik­kaa­kin kuul­laan. Vas­ta­ran­nal­ta kuu­lee tee­rin ja kyyh­kyn ää­net. Luon­no­nää­niä on pal­jon, mut­ta sil­ti on luon­non­rau­ha ym­pä­ril­lä. Kun te­ras­sil­la is­tuu tä­män kai­ken kes­kel­lä, on kii­tol­li­nen mie­li: tämä kaik­ki on lah­jaa Ju­ma­lal­ta.

Py­hää on myös aa­mu­ru­tii­nim­me mö­kil­lä. Lu­em­me Pip­li­a­seu­ran vuo­si­ka­len­te­ris­ta päi­vän teks­tin ja kes­kus­te­lem­me sen poh­jal­ta. Se on mei­dän aa­mu­har­tau­tem­me ja al­ku uu­teen päi­vään."

Kari Kar­ja­lai­nen, Asik­ka­la

Lue lisää aiheesta

Päivän psalmi

Luetuimmat

Digilehti

Epaper cover

Digilehti

Epaper cover