Nyt saunotaan – vaikka puoleen yöhön
Seurakuntien saunaillat keräävät säännöllisesti porukkaa lauteille. Kirkonseudun reportaasi saunailloista, joissa jaetaan ilot ja murheet, rentoudutaan ja pohditaan elämän suuriakin kysymyksiä tai vain saunotaan ja lähdetään kotiin. Katso myös videoreportaasi äitien saunaillasta Asikkalan Kinismajalta.
Hiekkatie Päijänteen Salonsaaressa Asikkalassa vie yhä pidemmälle kohti saaren itärantaa. Seurakunnan Kinismajan rantasaunalle on pelkästään Lahdentieltä 17 minuutin automatka. Täältä on pakko löytyä yhteissaunomisesta pitäviä ihmisiä, sillä ei tänne aivan hetken mielijohteesta lähdetä.
Saunasta kuuluu kiukaan suhina. Hetkeä myöhemmin äitien saunaillan aktiivikävijä Milla Mulari astahtaa pyyhe päällä saunan terassille. Ilman lämpötila on 13 astetta ja tuuli on navakahko.
– Tuuli tuntuu lämpimältä, Mulari toteaa.
Hän aikoo tänään heittää talviturkin, mutta aprikoi, että siitä tulee nopea kastautuminen. Mulari kertoo ottaneensa seuraavan päivän vapaaksi töistä, jotta äitien saunaillan onnistuminen on taattu.
– Täällä ollaan juuri sen aikaa kuin tarvetta on. Jaetaan ilot ja surut. Osa meistä on puoleen yöhön saakka. Saa keskustella tai olla rauhassa ja olla sen aikaa kuin haluaa.
Kello on kuusi illalla keskellä arkista viikkoa. Saunailta toistuu säännöllisesti kuukauden välein.
Neea Tuikelahti aloittaa illan oleskelemalla ulkovaatteissa omissa ajatuksissaan laiturin nokassa. Hän kutsuu sitä maadoittumiseksi. Nainen seisoo kädet levällään tuulessa ja kuuntelee ympäristöä pienessä tihkusateessa.
– Vesi rauhoittaa mieltä. Kohta avataan ja harjataan hiukset.
Saunan takkahuoneessa Tuikelahti keskustelee hetken Mularin kanssa, että saunan lämpötilan voisi laskea 75 asteesta lähemmäs 70:ää, ja niin päätetään tehdä.
Kuusi naista alkaa syödä keskenään salaattiateriaa ennen kuin kaikki lähtevät saunaan. Ruuat on järjestänyt ja saunan lämmittänyt Asikkalan seurakunnan vastaava lastenohjaaja Emilia Tolvanen, joka kutsuu saunailtoja matalan kynnyksen vertaistuelliseksi toiminnaksi.
– Tärkeintä on tulla yhteen ja saada purkaa omaa kuormaa tai jakaa onnistumisia ja elämän hyviä hetkiä. Saunomisen yhteydessä on mahdollista tehdä itselle pientä hemmottelua ihon kuorinnan, jalkakylvyn tai kasvonaamion kanssa, Tolvanen kertoo.
– Välillä vilvoitellaan ulkona tai pulahdetaan Päijänteeseen ja hörpätään vissyä ja taas saunotaan.
Tolvaselle on tärkeää, etteivät saunailtaan tulevat äidit joudu itse esimerkiksi kokkaamaan.
– Haluan tarjota äideille hengähdyshetken omasta arjesta sillä, että he saavat tulla valmiiseen pöytään ja mitään ei tarvitse tehdä. Meillä on myös pienimuotoista ohjelmaa, kuten pieni hartaushetki alussa.
Tolvaselle itselleenkin saunomiseen ja niiden yhteydessä käytäviin keskusteluihin liittyy rakkaita muistoja.
– Paras saunamuistoni kuuluu ehdottomasti lapsuuteeni ja nuoruuteeni, kun asuimme ystäväni kanssa naapureina, ja meidän taloyhtiöllämme oli yhteinen rantasauna Päijänteen rannassa. Opimme itse sytyttämään saunan ja vesipadankin lämmityksen, vaikka se oli hankala saada syttymään.
Silloinkin saunominen ja uiminen kesti tunteja, kun välillä uitiin ja hypittiin laiturilta tai oltiin sukelluskisaa.
– Teiniaikaan rantasauna oli meille myös tärkeä paikka päästä juttelemaan asioista, jakamaan ilot, surut ja ihastumiset. Se oli ihanan huoletonta aikaa.
Äitien sauna-illoissa puolestaan puheenaiheiden kestosuosikkeja ovat parisuhteeseen ja vanhemmuuteen liittyvät asiat sekä monesti oma terveys ja jaksaminen. Välillä puhutaan uskonasioista.
Netta Tuoriniemi kertoo käyneensä täällä muutamia vuosia sitten myös vauvojen kanssa.
– Asun nyt Hollolassa, mutta haluan yhä käydä täällä. Ei ole väliä, kuinka pitkä matka on. Täällä saa hetken omaa aikaa.
Katso video äitien saunaillasta Asikkalan Kinismajalta:
Seuraavana iltana Vesijärvi on lähes tyyni Parinpellon leiri- ja kurssikeskuksen rannassa Hollolassa. Saunarakennuksen takkahuoneeseen astuessa ei näy ketään. Olo on hieman kuin Kultakutrilla. Pöytä on katettu illallista varten. Makkarat odottavat takan reunalla paistajaansa. Melkein vesi herahtaa kielelle.
Toisilleen tuttu, jo ikääntynyt, miesporukka löytyy saunasta. Jorma Nieminen ja jokunen muu on ehtinyt käydä kastautumassa muutaman metrin päässä olevassa matalassa rannassa, vaikka kello on vasta ylittänyt saunaillan aloitusajan.
Miesten saunaillan vetävä pappi Ari Pelkonen saapuu takkahuoneeseen odottelemaan.
– Miehet tykkäävät saunomisesta. Kun saunan yhdistää raamattupiiriin, sauna on semmoinen vetovoimatekijä, Pelkonen sanoo.
Illan kulku on kaikille selvä. Tänne tullaan lukemaan yhdessä Raamattua ja keskustelemaan luetusta. Vuorossa on Matteuksen evankeliumin 8. luku, jossa Jeesus muun muassa tyynnyttää myrskyn ja ajaa pahat henget sikoihin. Hollolassa sitä ennen kuitenkin saunotaan ja syödään.
Varttitunnin päästä Nieminen ja Aarno Oinonen astahtavat ensimmäisinä takkahuoneeseen.
– En minä tänne pelkän saunan takia tulisi. Tulen ennen kaikkea raamattupiirin vuoksi. Sauna auttaa tutustumaan toisiin paremmin, Nieminen sanoo.
– Sauna poistaa turhat jännitteet. Täällä puitteet tekee paljon, komppaa Oinonen.
Piirin vapaaehtoisvetäjä Matti Mikkonen sanoo, että joskus piiriä vetävä pappi on laittanut porukan miettimään aika tiukoillakin kysymyksillä.
– Joskus näistä keskusteluista nostettiin mietteitä jopa kirkon saarnaan saakka, hän muistaa.
– Minusta keskusteluissa on yleensä kaksi tärkeää näkökulmaa: mitä teksti on tarkoittanut aikalaisille ja mitä teksti voisi tarkoittaa nykypäivänä.
Porukan makkaranpaistajaksi kutsuttava Risto Takala astuu takkahuoneeseen, ja ruokapuoli alkaa saada viimeisen sinettinsä takan hiilloksessa.
– Erinomaista makkaraa, ei ole yhtään mustunut, Oinonen kehaisee, kun kööri on päässyt aterian makuun.
Se on leikkimielinen piikki. Viime kerralla makkarat pääsivät kärähtämään – ja vielä kun oli vieraitakin Lahdesta.
Syönnin jälkeen astiat sujahtavat tiskikoneeseen. Kun Raamatut otetaan esiin, päättyneestä ruokailusta muistuttavat enää pöydällä ylösalaisin seisovat sinappipurkit. Tässä porukassa sinapinsiemenet näyttävät olevan ainakin kohtuullisella versolla, kun saunapuhtaat sielut alkavat pohdiskelemaan illan teemaa.
”Armo on kuin saunan pehmeä löyly”
Saunaillat ovat seurakunnille melko yleinen ja suosittu tapahtumamuoto. Saunailtojen määrässä kesäkuussa pisimmän korren taitaa vetää Heinolan seurakunta, jolla on kymmenkunta saunailtaa nuorille, naisille ja miehille. Kirkkoherra Janne Hatakka vastasi Kirkonseudun kysymyksiin saunomisesta:
Millainen sauna sinulla on?
Vanhan rintamamiestalon kellariin rakennettu puulämmitteinen sauna.
Kuinka usein saunot?
Yleensä muutaman kerran kuukaudessa. Kesällä vaikka joka viikko.
Onko sauna pyhä paikka?
Monelle sauna on pyhä paikka. Muistan, miten joku kuvasi armoa niin, että se on hänelle kuin savusaunan pehmeä löyly, joka ympäröi hänet saunoessaan.
Miksi seurakunta järjestää sauna-iltoja?
Haluamme, että niilläkin joilla ei ole kesämökkiä tai omaa saunaa, on mahdollisuus päästä saunomaan yhdessä toisten kanssa yhdessä Heinolan parhaimmista rantasaunoista Sulkavankoskella.
Mitä sanoisit saunan ja Raamatun suhteesta?
Ehkä voisi ajatella niin, että sauna ja saunominen on itsessään Jumalan hyvää lahjaa. Uuden Testamentin sivuilla Paavali nimittää ruumista ”Pyhän Hengen temppeliksi”. Usko ei ole vain ajattelua tai mieltä koskettava asia. Jotain Jumalasta ja armosta voidaan kokea myös kehollisesti. Voisiko ajatella niin, että saunan jälkeinen hyvä olo kertoo minulle Jumalan armosta ja hänen huolenpidostaan?
Millainen on hyvä saunarukous?
Liian pitkiä rukouksia ei varmaan saunaan mennessä eikä sieltä lähtiessä kannata lausua. Muillahan saattaa olla jo kiire löylyyn tai sieltä pois.
Saunarukous
Kiitos taivaan Isälle, että me saamme nauttia saunasta ja saunomisesta, yksin ja yhdessä. Saamme siellä hiljentyä ja jakaa huolemme ja tiedämme, että sinä kuulet ne. Siunaa meidän saunahetkemme ja johdata saunan puhdistusta tarvitsevat luoksemme. Anna meille paljon lisää uusia saunapäiviä ja ole niissä kanssamme.
Emilia Tolvanen
Jumala, kiitos saunasta. Kiitos, että sinä puhdistat ja virvoitat minut. Vapauta minut kaikista turhista huolistani. Suo minulle ja kaikille kylpijöille leppeät löylyt.
Janne Hatakka
Lue lisää aiheesta
Ilkka Kontturi
Sana sinulle: Avain merkitykselliseen kesään
Elina Hakulinen
Video: Äitien saunailloissa Asikkalan Kinismajalla jaetaan ilot ja murheet
Soile Kunnas, Hämeenkosken Seurakuntakuorojen puheenjohtaja, juontaa Linnakallion Suvilaulelot. Matti Kähäri ja Matti Nummelin osallistuvat Suvilauleloiden järjestelyihin talkoolaisina. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen