JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vääksyn kanavan tuntumassa kaivetaan seura­kun­ta­kodin perustuksia – tällainen siitä tulee

Uu­teen seu­ra­kun­ta­ko­tiin on tu­los­sa myös vai­na­jien säi­ly­tys­ti­lat.

25.5.2020
Markku Lehtinen

Asik­ka­lan seu­ra­kun­nas­sa käyn­nis­tyi pit­kään val­mis­te­lu ra­ken­nus­työ, kun Vääk­syn ka­na­van ku­pees­sa ryh­dyt­tiin te­ke­mään uut­ta seu­ra­kun­ta­ko­tia.

Noin 800 ne­li­ö­met­rin ko­koi­sen seu­ra­kun­ta­ko­din on mää­rä val­mis­tua en­si vuo­den hel­mi­kuus­sa ja sen käyt­töö­not­to tu­lee ole­maan maa­lis-huh­ti­kuun ai­ka­na.

Seu­ra­kun­ta­ko­din sy­dä­mek­si tu­lee 200-paik­kai­nen kirk­ko­sa­li ja sen yh­tey­teen au­la ja kah­vio, jois­sa voi ol­la li­säk­si 130 hen­ki­löä. Ra­ken­nuk­seen tu­lee myös nuo­ri­so-, päi­vä­ker­ho- ja toi­mis­to­ti­lo­ja. Ti­lat on suun­ni­tel­tu mo­ni­käyt­töi­sik­si. Esi­mer­kik­si ker­ho­ti­laa voi­daan tar­vit­ta­es­sa käyt­tää myös kah­vi­o­na.

Asik­ka­lan seu­ra­kun­nal­la on täl­lä het­kel­lä Vääk­syn lii­ke­kes­kuk­ses­sa Rust­hol­lin­tiel­lä di­a­ko­ni­a­työn vas­taa­no­tot sekä asi­a­kas­pal­ve­lu, ta­lous­toi­mis­to sekä kirk­ko­her­ran­vi­ras­to. Nii­den toi­min­ta jat­kuu ny­kyi­sis­sä ti­lois­sa.

Asik­ka­las­sa eh­dit­tiin poh­tia use­am­pi vuo­si, mil­lai­set toi­mi­ti­lat seu­ra­kun­nal­la Vääk­sys­sä pi­täi­si ol­la sen jäl­keen, kun van­ha 1970-lu­vul­la ra­ken­net­tu si­säil­ma­on­gel­mis­ta kär­si­nyt seu­ra­kun­ta­ko­ti pu­ret­tiin vuon­na 2016.

Uu­si ra­ken­nus nou­see sa­mal­le ton­til­le Kal­ma­rin­tiel­le, jos­ta van­ha pu­ret­tiin pois. Hank­keen kus­tan­nu­sar­vio on 3,5 mil­joo­naa eu­roa.

Ra­ken­nuk­sen run­ko teh­dään hir­sis­tä, jot­ka muo­dos­ta­vat myös pää­o­san jul­ki­si­vuis­ta.

Hank­keen pää­u­ra­koit­si­ja on pai­kal­li­nen Ra­ken­nus­lii­ke Pak­ka­nen ja hir­ret toi­mit­taa Hon­ka­ra­ken­ne.

Seu­ra­kun­nan vs. ta­lous­pääl­lik­kö Mart­ti Komu ker­too, et­tä pe­ri­aa­te­pää­tös uu­den seu­ra­kun­ta­ko­din ra­ken­ta­mi­ses­ta teh­tiin vuon­na 2018, kun hank­keel­le osoi­tet­tiin mää­rä­ra­ha seu­raa­van vuo­den ta­lou­sar­vi­oon.

En­nen pää­tök­sen te­ke­mis­tä seu­ra­kun­nas­sa käy­tiin kes­kus­te­lua muun mu­as­sa sii­tä, pi­täi­si­kö en­sin pe­rus­kor­ja­ta siu­naus­kap­pe­li.

– Siu­naus­kap­pe­li on hie­man huo­nos­sa ha­pes­sa, mut­ta pää­tök­sek­si tuli, et­tei sitä vie­lä kor­ja­ta. Toi­saal­ta uu­teen seu­ra­kun­ta­ko­tiin on tu­los­sa vai­na­jien säi­ly­tys­ti­lat, Komu ker­too.

Komu pe­rus­te­lee rat­kai­sua käy­tän­nön jär­jes­te­lyil­lä. Jos vai­na­ja tuh­ka­taan, niin siu­nauk­sen jäl­keen vai­na­ja toi­mi­te­taan Le­von kre­ma­to­ri­oon. Täl­löin uu­des­sa seu­ra­kun­ta­ko­dis­sa voi­daan pi­tää siu­naus- sekä muis­to­ti­lai­suus. Täl­lä het­kel­lä Asik­ka­las­sa tuh­ka­taan vai­na­jis­ta noin puo­let.

Lue lisää aiheesta