Pihla Pennasen ja Alviina Konttilan ripari oli viime kesänä Heinäsaaressa. He viihtyivät leirillä niin hyvin, että halusivat lähteä tänä kesänä mahdollistamaan onnistunutta leiriä myös muille. Pennanen on isosena riparilla ja Konttila suuntaa ohjaajaksi lastenleirille. Kuva Jani Mahkonen.
Jani Mahkonen
Riparileirejä on tarjolla monenlaisia - silti perusleiri on vuodesta toiseen se kaikkein suosituin
Rippikoulukesä on saatu jälleen vauhdikkaasti käyntiin. Kirkon viestinnän tiedotteen mukaan kesäkuun alku on suosituin rippikoululeirien ja päivärippikoulujen ajankohta, mutta leirit, päivärippikoulut ja konfirmaatiot jatkuvat koko kesän aina koulujen alkuun saakka.
Myös Lahden seurakuntien alueella alkukesä on ollut kuuminta leiriaikaa. Johtava rippikoulu- ja nuorisotyöntekijä Tiina Virkkunen sanoo, että leirejä pyritään sijoittamaan pitkin kesää niin, että alkukesän ruuhkaa saataisiin tasoitettua pidemmälle aikavälille.
– Meillä on tarjolla leirejä muulloinkin, kuin kesällä, mutta kyllä kesä on riparileirien suosituin ajankohta, Virkkunen kertoo.
Monipuolisuus – se on kuuminta hottia myös rippileiritarjonnassa. Valikoimassa on montaa erilaista sorttia niin painotuksen, ajankohdan kuin pituudenkin mukaan. Vuosien mittaan Lahden seurakunnilla on ollut tarjolla esimerkiksi peli-, mopo-, laskettelu- ja seikkailuriparia. Tänä kesänä riparille pääsee ulkomaille Lontooseen, Kroatiaan, Unkariin tai Puolaan. Lisäksi on myös esimerkiksi saaristoleiriä, Lappiin suuntautuvaa leiriä, liikuntaleiriä sekä musaleiriä.
– Uutuutena meillä on tänä kesänä niin kutsuttu tehoripari, jossa on yhdistettynä kaupunkiriparijakso sekä muutaman päivän leirijakso. Tämä on suunnattu heille, jotka eivät halua olla pidempää aikaa leirillä, Virkkunen kertoo.
Kaikista erikoisuuksista huolimatta ”perusleiri” Heinäsaaressa on Virkkusen mukaan vuodesta toiseen se kaikista suosituin.
Tarvitaanko siis näin runsasta tarjontaa, jos tavisleiri on joka tapauksessa se suosituin?
– Monipuolista tarjontaa toivovat nuoret. Ymmärrän sen, sillä näin takaamme kaikille sen kaikista parhaimman tavan suorittaa rippikoulu. Lisäksi ajattelen, että kun on tarjontaa, se mahdollistaa myös sellaisten nuorten lähtemisen vaikkapa vähän kauemmas leirille, joilla ei muuten olisi siihen taloudellista mahdollisuutta.
Virkkunen on riparileirien vetäjänä todellinen konkari. Vuodesta toiseen hän jaksaa pakata kassinsa ja lähteä nuorten kanssa leireilemään. Hän sanoo, että vaikka vuosia on jo takana, on jokainen leiri silti aina uniikki ja ainutlaatuinen.
– Rippikoululeirin tekevät ne nuoret, jotka ovat mukana. Minusta on tosi ihanaa seurata, miten sellaisetkin nuoret, jotka sanovat tulleensa mukaan ”äidin pakottamana”¨, alkavat leirin edetessä sulaa ja tulla mukaan leirikuplaan, Virkkunen sanoo ja jatkaa:
– Aika monelle tulee jopa järkytyksenä se, että leirillä puhutaan avoimesti Jeesuksesta ja lauletaan virsiä. Leirin edetessä tämäkin asia alkaa tuntua luontevammalta ja sitten ryhdytään pohtimaan uskontotematiikkaa oman elämän kannalta. On tosi hienoa saada olla mukana pohtimassa yhdessä näitä asioita nuorten kanssa. Meille leirien vetäjille on kaikista tärkeintä se, että riparista tulisi erityinen kokemus ihan jokaiselle.
Viime kesän riparilaiset Alviina Konttila ja Pihla Pennanen viettivät omaa rippikouluaan Heinäsaaressa. He halusivat ihan tavalliselle riparille, koska Konttilan isosisko oli ollut samaisella leirillä aiemmin ja suositellut Heinäsaarta. Valinta meni Konttilan ja Pennasen mukaan nappiin.
– Heinäsaari on ihana paikka ja leiri oli tosi onnistunut, he hehkuttavat viime kesän ripariaan.
Pennanen kertoo lähteneensä leirille avoimin mielin, ilman sen suurempaa jännittämistä. Konttilalle sen sijaan päätös leirille lähtemisestä ei ollut ihan niin yksinkertainen, vaikka sisko oli Heinäsaaren leiriä suositellutkin.
– Minun on vaikea olla pois kotoa pitkiä aikoja ja sosiaaliset tilanteet kuormittavat minua. Siksi en halunnut aluksi leirille lainkaan. Soittelin äidille ensimmäiset päivät ja kyselin, saisinko tulla kotiin. Lopulta viihdyin kuitenkin tosi hyvin ja olin surullinen, kun leiri loppui, Konttila kertoo hymyillen.
Pennaselle kyse oli kaiken kaikkiaan isosta muutoksesta, sillä hän sai myös kasteen ennen riparille lähtöään.
– Koska en kuulunut kirkkoon, minulla oli ensin kastejuhla. Rippipappini myös kastoi minut, hän kertoo.
Konttila ja Pennanen ovat hyviä ystäviä keskenään, joten sen vuoksi leirille lähteminen tuntui turvalliselta. Uusiin ihmisiin tutustuminen on leirillä kuitenkin suotavaa ja jopa väistämätöntä, ja se tapahtuu heidän mukaansa yllättävänkin helposti.
– Kun ollaan pitkä aika yhdessä samassa paikassa ja koetaan yhdessä asioita, siinä alkaa väistämättä tutustua paremmin. Me molemmat saimme leiriltä monta hyvää ystävää, joiden kanssa vietämme aikaa edelleen, Konttila ja Pennanen kertovat.
Konttilan rippikoululeiri osoittautui erityisen onnistuneeksi:
– Tapasin poikaystäväni viime kesän leirillä. Rupesimme seurustelemaan myöhemmin riparin jälkeen, hän kertoo onnellisena.
Koska ripari oli molemmille onnistunut ja unohtumaton kokemus, halusivat Konttila ja Pennanen käydä myös isoskoulutuksen. Tänä kesänä Pennanen menee isoseksi riparille ja Konttila vetää lastenleiriä.
– Tykkään siitä ajatuksesta, että pystyn tuomaan muille yhtä hyvän riparikokemuksen, mitä itsellä oli. Siksi olen nyt isosena, Pennanen toteaa.
* Vuonna 2023 Lahden seurakuntien rippikoulun kävi 920 rippikoululaista. Tämä on noin 70 % koko ikäluokasta.
* Tämän vuoden ripareille on ilmoittautunut 906 nuorta.
* Vuonna 2024 järjestetään kaikkiaan 39 rippileiriä, joista kaupungissa järjestettäviä on 6 ja loput ovat leirimuotoisia.