Lahden Gospelkuoron konsertit siirtymässä tukiyhdistyksen vastuulle

Lahden Gospelkuoro on tullut tunnetuksi näyttävistä esiintymisistään. Kuva Gospel Christmas -konsertista viime joulukuulta. Kuva: Samuli Ikäheimo

Lahden Gospelkuorolle perustetaan tukiyhdistys. Salpausselän seurakunta, jonka hoivissa Gospelkuoro on tähän asti toiminut, on lähettänyt kutsun yhdistyksen perustamiskokoukseen 9. maaliskuuta.

Salpausselän kirkkoherra Sari Kuirinlahti perustelee muutosta sillä, että taloudellisen riskin kuoron toiminnasta kantaa nykyisin Salpausselän seurakunta. Kuitenkin toiminta hyödyttää koko seurakuntayhtymää.

– Ongelmallista on ollut sekin, että jos esimerkiksi Gospel Christmas -konserttien tuotto ylittää kustannukset, seurakunta ei voi siirtää tuottoa seuraavalle kalenterivuodelle. Tukiyhdistys voi, Kuirinlahti kertoo.

Tukiyhdistyksellä on mahdollisuus tehdä sponsorisopimuksia ja se voi myös hakea laajemmin erilaisia apurahoja kuin seurakunta.

Kuirinlahden mukaan suunnitelmissa on, että 1.7.2020 alkaen kuorolaiset maksaisivat jäsenmaksunsa tukiyhdistykselle ja konsertit järjestettäisiin tukiyhdistyksen kautta.

Kaikki toiminnan kulut eivät siirry tukiyhdistyksen vastuulle. Esimerkiksi kanttori Marjaana Turusen palkan maksaa jatkossakin Salpausselän seurakunta.

Myös Jonna Rothberg-Mikkonen, joka kuuluu Gospelkuoron aktiivijäseniin, pitää muutosta hyvänä.

– Yhdistyksen avulla saadaan paineet pois yhdeltä seurakunnalta.

Rothberg-Mikkosen mukaan tavoitteena on muun muassa yksinkertaistaa rahaliikennettä ja lisätä läpinäkyvyyttä. Kuorolaisten on helpompi innostua uusista projekteista, kun he ovat päässeet itse niihin vaikuttamaan. Osa nykyisistä kuorolaisista tulee toimimaan tukiyhdistyksen hallituksessa.

Haasteeksi Rothberg-Mikkonen mainitsee kaupallisuuden välttämisen.

– Yhdistystoiminnan yleishyödyllisyys edellyttää, että yhteisö toimii välittömästi yhteiseksi hyväksi ja että toiminta ei kohdistu vain rajoitettuihin piireihin. Toisaalta tiedämme ja haluamme, että ilosanoman julistus ylittää kaikki raja-aidat.

Lahden Gospelkuoron tukiyhdistyksen perustamiskokous ma 9.3.2020 klo 18 Lahden Seurakuntatalossa, kokoustila Viikuna, 2. krs. Kirkkokatu 5. Tilaisuus on avoin kaikille.

Markus Luukkonen

Jaa artikkeli