Ristinkirkon messussa saa kysyä saarnasta

Asko Leppilampi ja Jalo Paananen ovat järjestämässä vuorovaikutteista messua, koska he haluaisivat nähdä kirkossa nykyistä enemmän ihmisiä. Kuva: Markku Lehtinen

Keski-Lahden seurakunnassa lähti lentoon ajatus vuorovaikutteisesta messusta.

– Pohdimme miestenpiirissä, mitkä olisivat ne konstit, joilla kirkkoon ja seurakuntaan saataisiin enemmän väkeä, ryhmän jäsen Asko Leppilampi kertoo.

Monien muiden joukosta valitun idean pohjalta päätettiin toteuttaa Ristinkirkossa messu, jossa pastori Pauli Pietiläinen pitää vuorovaikutteisen saarnan.

Vuorovaikutteisuus tarkoittaa sitä, että kirkkokansa saa esittää saarnasta heränneitä kysymyksiä. Tavoitteena on saada ihmiset keskustelemaan kuulemastaan.

– Saarnan jälkeen pyydämme porukkaa puhumaan minuutin ajan vieruskaverin kanssa ja sopimaan kysymyksen. Sitten kuulemme näistä kysymyksistä pari, joihin vastaan, pastori Pietiläinen kertoo.

Jos kysymyksiä esitetään runsaasti, loppuihin saadaan vastaukset messun jälkeen kirkkokahveilla, jossa jatketaan keskustelua päivän saarnasta.

Kaikki ovat vastuussa

Messussa lisäksi miestenpiirin jäsenet Asko Leppilampi ja Jalo Paananen kertovat lyhyesti piirin toiminnasta.

– Miestenpiiri kokoontuu kerran viikossa. Joka toinen kerta keskustelemme Raamatun teksteistä ja joka toinen osallistujien vuorollaan valitsemasta aiheesta. Olemme käsitelleet aiheita alkaen sote-uudistuksesta, hoitotestamentista, surusta ja kivusta päätyen elämän tarkoitukseen ja evankelis-luterilaisen kirkon nykytilaan, Paananen selvittää.

– Olennaista toiminnassa on, että kaikki ovat vastuussa. Kukin vuorollaan alustaa haluamastaan aiheesta. Usein sanotaan, että kaikki eivät halua osallistua, mutta meidän porukassa kukaan ei kieltäydy puhumasta, Leppilampi kertoo.

Tilanteeseen on päästy suurelta osin myös siksi, että ryhmä on ollut pitkään yhdessä. Tiiviissä ryhmässä jäsenten välille on kehittynyt luottamus, joka tekee mahdolliseksi myös vaikeista asioista puhumisen. Uusia jäseniä otetaan vain nykyisten jäsenten kutsusta.

Oman ryhmän toiminta on koettu niin hyväksi, että miestenpiiri haluaa levittää tietoa sen toiminnasta. He toivovat, että seurakuntaan syntyisi muitakin tällaisia ryhmiä.

Seurakunta on luvannut auttaa ryhmien käynnistämisessä sekä tarjoaa niille kokoontumistilan.

Messu ja vuorovaikutteinen saarna Lahden Ristinkirkossa su 16.2. klo 10.

Markku Lehtinen
markku.lehtinen@evl.fi
@

Jaa artikkeli