Namibia esillä Lähetysjuhlilla - Lahdessa keskustellaan kumppanuudesta, kestävästä kehityksestä ja lähetystyön brändistä

Lahden Lähetysjuhlilla vieraileva Olivia Amupala on laulaja-lauluntekijä, jonka musiikki nojaa souliin ja poppiin. Amupalan juuret ovat Namibiassa, mutta hän on asunut toistakymmentä vuotta Suomessa. Kuva: Ari Vitikainen

Suomen Lähetysseuran eli kirkon virallisen lähetysjärjestön vuotuisia Lähetysjuhlia vietetään 22.–24. toukokuuta Lahdessa. Lähetysseura järjestää juhlat yhdessä Lahden seurakuntayhtymän kanssa. Muita järjestäjiä ovat Lahden kaupunki, Mikkelin hiippakunta sekä Nuori kirkko -yhdistys.

Missä taivas on? -teemalla järjestettävillä juhlilla pohditaan, missä taivas on ja millainen on meidän taivaamme. Juhlilla puhutaan myös maailman muuttumisesta, ekologisuudesta, yhteisöllisyydestä sekä lähetystyön brändistä.

Suomalainen lähetystyö alkoi Namibiassa

Juhlien teemamaana on Namibia, jossa suomalaisten lähetystyö alkoi 150 vuotta sitten. Teemamaa on esillä erityisesti Ristinkirkon lauantai-illan tilaisuudessa, jossa on mukana namibialais-suomalainen muusikko Olivia Amupala.

Ilta huipentuu torilla gospelin kärkinimiin kuuluvan KLS:n konserttiin.

– Lähetysseuran viralliset kutsuvieraat tulevat Namibiasta. Seurakunnat voivat kutsua vieraita omista ystävyysseurakunnistaan, kuten Keski-Lahti Windhoekin Hosiannasta, kertoo juhlien pääsihteeri, lahtelainen Hilda Kemppainen.

Namibia voi näkyä myös keskusteluohjelmien teemoissa, messuissa ja konserteissa.

– Koko festivaali ei kuitenkaan ole Namibiaa. Tarkastelemme sitä, mihin Namibiassa aloitettu työ on kantanut Lähetysseuran monenlaisessa työssä maailmalla ja mihin ollaan menossa nyt.

Juhlat alkavat perjantaina Tuomasmessulla, jonka jälkeen vietetään iltaa piknikin ja iltakahvien merkeissä Lahden Ristinkirkon mäellä. Ilta päättyy konserttiin.

Lauantaina ohjelmaa on niin Ristinkirkossa kuin Lahden torilla. Lähetystori on myös avoinna lauantaipäivän Lahden yhteiskoulussa.

Sunnuntaina juhlat päättyvät torilla kello 11 alkavaan messuun, jossa piispa Seppo Häkkinen siunaa uudet lähetystyöntekijät.

Lahden Gospelkuoro tunnetaan laadukkaasta musiikistaan ja näyttävistä esiintymisistään. Edessä kuoron johtaja Marjaana Turunen.
 

Ohjelmaa kaikenikäisille

Perheille ja koululaisille on ohjelmaa Lahden torilla lauantaina 23.5. Luvassa on monenlaisia toiminnallisia juttuja, kuten kepparirataa, tarinatelttaa, nikkarointia ja enkelijumppaa. Kunnianhimoisena tavoitteena on myös järjestää maailman suurin kirkkomuskari.

Lähetysjuhlien nuortenohjelma on tänä vuonna yhdistetty Lahden urheilu- ja messukeskuksessa 23.5. järjestettävän seurakuntien nuorisotyön perinteisen Taivaallista bandya -turnauksen kanssa. Turnauksessa on mukana parikymmentä joukkuetta. Pelien väleissä myös turnailijat voivat osallistua Lähetysjuhlien nuorten ohjelmaan Mahdollisuuksien torilla, jossa on tarjolla toiminnallisia pajoja, kilpailuja, vieraita ja musiikkia.

Kello 19 lauantaina nuoret kokoontuvat Ristinkirkkoon Taivasmessuun, jossa siunataan kesän isoset tehtäväänsä. Ilta huipentuu torilla suomalaisen gospelin kärkinimiin kuuluvan KLS:n konserttiin. Vuonna 2003 perustettu bändi soittaa raskasta, mutta melodista gospelrockia.

Tapahtuman muita esiintyjiä ovat muun muassa Jakaranda-kuoro ja Lahden Gospelkuoro. Musiikkitarjonnasta vastaa Lahden seurakuntien nuorisomuusikko Miikka Kallio.

Lahdessa viimeksi vuonna 1995

Juhlien järjestelyissä ollaan nyt siinä vaiheessa, että tiedetään valtaosin pääohjelmien sisällöt ja niiden esiintyjät.

– Ohjelmatarjontaa on samanaikaisesti Ristinkirkon ja torin lisäksi myös Lahden yhteiskoululla ja Seurakuntatalossa. Nämä ohjelmat aikatauluttuvat vähän myöhemmin ja niistä tulee aikanaan tietoa juhlien verkkosivuille, Kemppainen kertoo.

Suomen Lähetysseura järjestää Lähetysjuhlat kerran vuodessa yhteistyössä paikallisten seurakuntien kanssa. Lahdessa juhlia vietettiin viimeksi vuonna 1995.

Ohjelman ja lisätietoja löydät täältä.

Lähetysjuhlien Facebook-tapahtumaan pääset tästä.

Markus Luukkonen
Kirsi Elo

Jaa artikkeli