Sysmän kirkon korjaus voitaisiin rahoittaa toimintakeskus Olavin myynnillä, sanoo Tainionvirran kirkkoherra

Tainionvirran seurakunnan kirkkoherra Jeremias Sankarin mukaan kirkon lämmitys on korjattava tai muutoin kirkkoa uhkaa sulkeminen.

Tainionvirran seurakunnalla on ongelma nimeltä Sysmän Pyhän Olavin kirkko. Kirkkoon pitäisi tehdä laaja korjaustyö, mutta seurakunnan talous ei oikein kestäisi sitä.

Rahoituksen järjestämiseksi on väläytetty vaihtoehtoa, jossa seurakunta myisi toimintakeskus Olavin tilat Sysmän kunnalle.

Ilman korjauksia uhkana on Pyhän Olavin kirkon sulkeminen.

Sysmän kunta suunnittelee uuden koulun rakentamista. Yhtenä vaihtoehtona on koulun tekeminen toimintakeskus Olavin tiloihin. Näillä näkymin kunta päättää uuden koulun paikasta helmikuussa.

– Jos kunta päättää tehdä koulun Olavin tiloihin ja jos kunta ja seurakunta pääsevät sopimukseen kaupan ehdoista, niin seurakunta voisi rahoittaa kirkon korjaustyön suurelta osin tällä kaupalla, Tainionvirran seurakunnan kirkkoherra Jeremias Sankari kertoo.

Seurakunta toimisi mahdollisen kaupan jälkeen Sysmässä vuokratiloissa.

Yhdeksi vaihtoehdoksi kirkon remontin rahoittamiseksi on noussut toimintakeskus Olavin mahdollinen myynti Sysmän kunnalle..
 

Lattialämmitys on tullut tiensä päähän

Seurakunta on varannut vuoden 2020 talousarvioon määrärahan kirkon korjaamiseen, mutta päätös töiden käynnistämisestä on vielä tekemättä.

Viimeisimmän kustannusarvion mukaan korjaustyöt tulisivat maksamaan 1,5 miljoonaa euroa. Kirkkohallitus on jo myöntänyt seurakunnalle 43 prosentin avustuksen korjauksiin, joten seurakunnan omaksi osuudeksi jäisi noin 0,9 miljoonaa euroa.

Sysmän kirkon 1950-luvulla tehty sähköinen lattialämmitys on tullut teknisen käyttöikänsä päähän ja se on korvattava uudella.

Kirkon remontin suunnittelu käynnistyi syksyllä 2015. Ensimmäisten suunnitelmien mukaan kirkkoon oli tarkoitus tehdä maalämpöön perustuva vesikiertoinen lattialämmitys. Samalla selvitettiin, miten maaperän kosteuden nouseminen kirkon lattarakenteisiin saataisiin estettyä, ja miten voitaisiin suojata kirkon perustukset jäätymiseltä.

Korjattavien kohteiden listalle nousivat myös kirkon seinien rappaukset sekä mahdollinen automaattisen sammutusjärjestelmän hankkiminen. Kirkon sähköt tulee myös uusia. Lisäksi kirkon yläpohja ja katto tulisi uusia jossain vaiheessa.

– Syksyllä 2018 heräsi epäilys, riittävätkö seurakunnan varat näin mittavan korjaustyön toteuttamiseen. Tämän jälkeen korjausurakka jaettiin kahteen osaan. Pyysimme tarjoukset lämmitysjärjestelmän ja sähköistyksen uusimisesta sekä toiset tarjoukset yläpohjan muutoksista, Sankari kertoo.

Sysmän kirkossa on sähköinen lattialämmitys, joka on tullut käyttöikänsä päähän.
 

Vaihtoehtona kirkon sulkeminen

Tarjoukset saatiin helmikuussa 2019. Tuolloin selvisi, että välttämättömät korjaukset maksaisivat 3,3 miljoonaa euroa ja muut työt sen lisäksi 0,4 miljoonaa euroa.

– Siitä, kun kirkon korjaustyön suunnittelu alkoi vuonna 2015, seurakunnan taloudelliset näkymät ovat heikentyneet ja verotulot laskeneet. Niinpä korjaustyön toteuttaminen keskeytettiin viime keväänä, ja pyysimme suunnittelijoilta vaihtoehtoja korjaustyön toteuttamiseen, Sankari selvittää.

Viime kesän lopulla jäljelle oli jäänyt kaksi vaihtoetoa. Toisen mukaan kirkon sähköistys uusitaan, lattialle ei tehdä mitään ja lämmitys toteutetaan kirkon penkkien alle sijoitettavilla sähköpattereilla. Tämän kustannusarvio on 1,5 miljoonaa euroa. Toinen vaihtoehto on kirkon sulkeminen siinä vaiheessa, kun vanha lämmitysjärjestelmä lakkaa lopullisesti toimimasta.

Jos kirkkoa ei korjata, joudutaan se jossain vaiheessa jättämään kylmilleen. Sen seurauksena esimerkiksi urut saattavat vahingoittua.
 

Markku Lehtinen
markku.lehtinen@evl.fi
@

Jaa artikkeli