Kylmävesiuintia Kärkölän Kalliopirtillä – "Avantouinnista tulee kokonaisvaltainen hyvän olon tunne"

Elina Pimiä käy säännöllisesti avannossa Kärkölän Kalliopirtillä. Kuva: Markku Lehtinen

– Tuttavani houkutteli minut avantouintiin kolmisen vuotta sitten. Olen käynyt Kalliopirtillä viikoittain uimassa ja saunomassa. Toivottavasti pääsen käymään myös jatkossa, Elina Pimiä kertoo.

Pimiän mukaan avantouinnista tulee kokonaisvaltainen hyvänolon tunne, stressinsietokyky paranee ja uimisen jälkeen olo on pirteä. Sitten vielä uimista seuraavana yönä nukuttaa hyvin.

– Avantoon pulahtaessa voittaa itsensä, sillä vesi on tavattoman kylmää. Kalliopirtillä käy myös mukavaa porukkaa, jonka seurassa viihtyy. Suosittelen avantouintia ihan kaikille, joilla ei ole esteenä terveydellisiä ongelmia, Pimiä kannustaa.

Pulahdus kylmään piristää

Kylmävesiuintia Kärkölän seurakunnan Kalliopirtillä on harrastettu jo pitkään. Avanto tehtiin ensimmäisen kerran Oriharonjärveen vuonna 2000. Alusta asti uintijärjestelyissä mukana ollut Leo Marttila kertoo, että moni uimari pulahtaa avantoon terveyshyötyjen takia. Yhtä tärkeää on myös kavereiden tapaaminen niin järvessä kuin saunan lauteillakin. Tänä kautena uimassa on käynyt keskimäärin 20–30 henkilöä.

Avantouintia voi harrastaa lähes kuka tahansa. Aloittelijan kannattaa piipahtaa aluksi kylmässä vedessä vain pikaisesti. Uintikertojen lisääntyessä keho sopeutuu kylmään ja vähitellen polskuttelua voi jatkaa pidempään. Sairauksista kärsivien on hyvä puhua lääkärin kanssa ennen avantoon menemistä. Tämä koskee erityisesti henkilöitä, joilla on sydän- tai verenpaineoireita.

Kylmävesiuinti joka maanantai klo 16–20 Kärkölän Kalliopirtillä, Kalliopirtintie 20. Saunamaksu 5 €. Uintikausi jatkuu huhtikuun loppuun asti.

Markku Lehtinen
markku.lehtinen@evl.fi
@

Jaa artikkeli