11 000 kuppia ilmaista glögiä ja pikatreffejä jäällä – tätä et tiennyt Lahden Joulukylästä

Kuinka paljon kauppatorilla poltetaan koivuhalkoja? Kuka on joulukylän kipinämikko? Paljonko ilmaisglögiä on tarjolla? Mitä on rusettiluistelu kolmannella vuosituhannella? Näihin mieltä askarruttaviin kysymyksiin löydät vastaukset alta.

1. Varmasti luistavat pikatreffit

Yksi joulukylän uutuuksista on perjantaina 20.12. jääkaukalossa järjestettävät Skate & Date -pikatreffit. Kuten tapahtuman otsikosta voi päätellä, siinä yhdistyy luistelu ja treffit. Putkiteräkaudella puhuttiin rusettiluistelusta.

Tapahtuman juontava pappi Reetta Kalteenmäki odottaa hyviä mätsejä, mutta ei ole varautunut vihkimään pareja illan päätteeksi.

– Ei sentään, vaikka olisihan se hauska konsepti. Ainakin kuulutukset pitää hoitaa etukäteen.

30–50-vuotiaiden erä starttaa kello 19 ja 18–30-vuotiaiden tuntia myöhemmin. Osallistuminen on ilmaista omilla luistimilla. Vuokraluistimista pitää pulittaa pieni maksu.

 

2. Perinteinen nuotiotuli palaa päivittäin

 

Keski-Lahden seurakunnan nuorisotyönohjaaja Hannu Rui on pitänyt vuosikausia torilla tulta erilaisissa tapahtumissa ja niin hän tekee myös joulukylässä.

– Aamuisin pidetään varmaan kahta tulta, päiväsaikaan yhtä ja illaksi laitetaan taas molemmat, hän suunnittelee.

Nuotiopaikalla on mahdollista grillata tai keskittyä pelkästään liekkien ihasteluun.

– On siellä paistettu kalaa ja loimulohtakin eräänä vuonna yksi kaveri toimitteli, mutta sellaiseen pitää olla omat apuvälineet. Makkaratikkuja kummempia välineitä meillä ei ole. Omaa evästä ei välttämättä tarvitse olla, kun partiolaiset myyvät iltaisin makkaraa ja mehua.

Koivuhalkoja palaa hapotetuissa teräsastioissa kymmenisen mottia.

– Halot tulevat Asikkalasta. Puu on kuivaa ja vähätuohista, että savuhaitat olisivat mahdollisimman pieniä.

3. 11 000 kuppia ilmaista glögiä

 

Seurakuntayhtymä jakaa taivaallisesti koristellussa kodassaan ilmaista glögiä. Ilmaista glögi on toki vain vieraille, sillä seurakunta ostaa juoman toriyrittäjältä. Joulukylässä on varauduttu ainakin 11 000 kupin menekkiin. Kun se kalkuloidaan tilavuusyksiköksi, päästään suunnilleen tuhanteen ja viiteensataan litraan. Piparia ei ole tänä vuonna tarjolla.

– Keskitytään glögiin ja seurusteluun, ihmisten kohtaamiseen. Lapsille jaetaan pieni Joulukertomus-kirja ja joinakin päivinä on jaossa enkeliheijastimia, sanoo seurakunnan kasvatus- ja perheasioiden johtaja Seppo Vesala.

Alkoholipitoista hehkuviiniä on mahdollista nauttia torikahvila Kahvipaussissa maksua vastaan.

4. Julsång på torget

Joulukylä päättyy Kauneimmat joululaulut -yhteislaulutilaisuuteen.

– Kauneimmat joululaulut vetää kirkkoihin hyvin väkeä. Ulkotila on talvella haaste laulajille, mutta yritetään kuitenkin kunnianhimoisesti. Meillä on juontaja, laulaja ja bändi, kertoo kylän musiikkipäällikkö Miikka Kallio.

Ulkoiset puitteet ovat kuin television esikuvissa Allsång på Skansen ja Tammerkosken sillalla. Toivotaan, että sää suosii osallistujia.

Miikka Kallio
 

5. Näkyvissä Kalliota ja Äkkijyrkkää

Kylän musiikkipäällikkö Miikka Kallion poikkitaiteellisin esiintyjävärväys on paremmin kuvanveistäjänä ja suomalaisten nautojen puolustajana tunnettu Miina Äkkijyrkkä. Äkkijyrkkä on aikaisemminkin tehnyt Kallion säestyksellä laulukeikkoja.

– Säikähdin jo, kun Miina sanoi tv:ssä, ettei pysty jouluna tekemään mitään, kun on polvileikkaus. Minulle hän kuitenkin lupasi, että tulee siitä huolimatta. Sanoi, että vaikka kannatte lavalle, jos ei muuten onnistu, Kallio kertoo.

Äkkijyrkkä ei vähästä hätkähdä.

– Sevettijärvellä asti on käyty soittamassa ja Inarissa Miina söi raakaa poroa. Ihmiset tulevat keikoille kokemaan happeningin. Eivät mieti niinkään sitä, miten hän laulaa, vaan haluavat nähdä hänet livenä.

Äkkijyrkkä esiintyy kylässä lauantaina 21. joulukuuta.

6. Salibandyä hyvässä seurassa

 

Joulukylässä on perinteisesti voinut tutustua ringetteen ja taitoluisteluun. Tänä vuonna kylän lajivalikoimaan tulee lisäksi salibandy, kun valtakunnan viidenneksi suurin alan seura Pelicans SB, joka myös Päijät-Hämeen Salibandyseurana tunnetaan, tuo torille kaukalon, mailat, maalit ja pallot.

– Tarjoamme mahdollisuuden vapaaseen pelailuun. Kaukalo on normaalia pienempi ja sopii parhaiten perheen pienimmille, noin 3–9-vuotiaille, kertoo seuran harrastevastaava Samuli Paalanen.

Pelicans SB:llä on noin tuhat pelipassin omaavaa jäsentä. Kerran viikossa pelaavia kerholaisia on yli 400.

Joulukylässä salibandyä pelataan ainakin keskiviikkona 18.12. kello 9–12.

Tietolaatikkoa muokattu 18.12. klo 11.28. Joulukylä suljetaan klo 18 sunnuntaina 22.12., ei lauantaina. Poistettu mahdollisuus ilmoittautua myyjäksi tai esiintyjäksi.

Lahden joulukylä

Lahden kaupungin ja Lahden seurakuntayhtymän joulukylä kauppatorilla 14.–22.12.

Avoinnna päivittäin klo 9–19, paitsi perjantaina 20.12. pidennetty aukiolo klo 21 asti ja sunnuntaina 22.12. kylä hiljenee joulun viettoon jo klo 18.

Vilkkainta ohjelma-aikaa ovat arkisin klo 9–12 ja klo 17–19. Viikonloppuisin ohjelmaa on aamusta iltaan.

Lisätiedot: www.lahdenjoulukyla.fi

somessa @lahdenjoulukyla

Janne Urpunen

Jaa artikkeli