Vuoden pappi Jaana Partti on tehnyt sateenkaarityötä Kalliossa 20 vuotta

"Motivaationi sateenkaarityöhön nousee evankeliumeista: Jeesuksen tavasta suhtautua erilaisiin ihmisiin sekä luomisteologiasta", sanoo Jaana Partti. Kuva: Teemu Mattsson

Suomen kirkon pappisliiton hallitus on valinnut Vuoden papiksi 2019 Kallion seurakuntapastori Jaana Partin.

Perusteluissa todetaan, että Partti aloitti 1990-luvulla uraauurtavan yhteisötoiminnan sateenkaariväen keskuudessa Kallion seurakunnassa. Tuohon aikaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä ei seurakunnissa huomioitu. Partti kuunteli yhteisössään heikoimpien ryhmien ääntä ja tarttui silloisen kirkkoherransa pyynnöstä uuteen haasteeseen luoda sateenkaariväelle oma turvallinen messuyhteisö.

– Sateenkaarityön historia on ollut kivikkoinen, Jaana Partti kertoo alkuvaiheista vuonna 1999.

– Seurakuntaneuvosto kielsi pitämästä sateenkaarijumalanpalvelusta Kallion kirkon tiloissa, mutta saimme syksystä 1999 eteenpäin luvan viettää iltavespereitä Tuomiokirkon kappelissa. Ehtoollislupa heltisi vasta vuonna 2004. Tämäkin poiki valituksia tuomiokapituliin. Vuonna 2011 Kallion ja Alppilan seurakunnat yhdistyivät ja saimme tulla "kotiin". Siitä lähtien messut on pidetty Alppilan kirkossa.

Partti kertoo, että pienestä porukasta tuli kasvava messuyhteisö. Messuun tulee väkeä Helsingistä ja lähiympäristöstä ja aikoinaan kauempaakin Suomesta. Nykyään muuallakin Suomessa järjestetään sateenkaarimessuja.

– Motivaationi sateenkaarityöhön nousee evankeliumeista: Jeesuksen tavasta suhtautua erilaisiin ihmisiin sekä luomisteologiasta. Jokainen ihminen on Jumalan kuva juuri sellaisena kuin on.

Jaana Partti on syntynyt Mikkelissä 1960. Hän on valmistunut teologian maisteriksi Helsingin yliopistosta 1990 ja vihitty samana vuonna papiksi Helsingissä. Hän on työskennellyt koko virkauransa Kallion seurakuntapastorina.

Vuoden papin harrastuksia ovat musiikki, kirjallisuus ja kuvataide.

Kirkon viestintä

Jaa artikkeli