Miksaaja hyppäsi hopeakaapuun – idea gospelkuoroon hakemisesta tuli anopilta

Lahtelainen Juha Harmaala on tuore isä ja pian valmistuva musiikkiteknologi, joka laulaa gospelia kotonakin.

”Viihdyn kuorossa tosi hyvin ihan rivimiehenä. Siinä kehittyy ihan huomaamattakin”, sanoo Lahden Gospelkuoron tenori Juha Harmaala. Hän on valmistumassa musiikkiteknologiksi Koulutuskeskus Salpauksesta.

Juha Harmaala värisyttää ääntään. Hän havainnollistaa, miltä gospelissa tärkeä tehokeino vibraatto tarkoittaa.

– Se on upean kuuloista, kun jokaisella kuorolaisella on omanlaisensa vibraatto, Harmaala kertoo.

Harmaala on suhteellisen tuore kasvo Lahden Gospelkuorossa – sekä koko kaupungissa. Hän muutti puolisonsa Kaislan kanssa Lahteen vuonna 2017. Pariskunta asui sitä ennen Joensuussa, jossa Harmaala teki ravintola-alan töitä. Vuonna 2016 nuoripari meni naimisiin ja lähti lähes puolen vuoden häämatkalle maailman ympäri.

Sieltä palattuaan he päättivät muuttaa.

– Halusimme hyvien kulkuyhteyksien päähän. Ajattelimme, että Lahti on hyvä paikka, Harmaala sanoo.

Uudesta kotikaupungista löytyi pian kiinnostava opiskelumahdollisuus. Harmaala laittoi hakupaperit Koulutuskeskus Salpauksen musiikkiteknologialinjalle 20 minuuttia ennen hakuajan päättymistä, ja kuin ihmeen kaupalla opiskelupaikka aukesi. Nyt Harmaalalla on opinnot viittä vaille valmiina, mutta seuraava siirto on jo mielessä.

– Kävin juuri viestintä- ja tietojenkäsittelytieteen pääsykokeissa. Unelmana olisi päästä työskentelemään pelialalle. Voisin sekä koodata että tehdä omaa pelimusiikkia, Harmaala miettii.

Harmaala on tehnyt jo omia pelimusiikkiprojekteja, joissa hän soittaa kitaraa ja virtuaali-instrumentteja. Erityisen lähellä sydäntä on kuitenkin laulaminen.

Kuoro vei Jysäri-festareille

Idea Lahden Gospelkuoroon hakemisesta tuli anopilta. Hän oli nähnyt koelauluista ilmoituksen Facebookissa, ja vinkkasi siitä Harmaalalle. Harmaala innostui heti uudesta haasteesta.

– Koelaulu meni minusta huonosti, kun jännitin niin paljon. Ilmeisesti kuitenkin riittävän hyvin, sillä pääsin mukaan, Harmaala hymyilee.

Hän kertoo päässeensä uutena kaupunkilaisenakin hyvin mukaan kuoroporukkaan.

– Siellä on tosi hauskaa ja mukavia ihmisiä, jotka tekevät paljon töitä.

Gospelkuoro harjoittelee kerran viikossa sekä tiheämmin ennen esityksiä, joita on vuodessa noin 10–15. Harmaala on ollut mukana jo monella mieleenpainuvalla keikalla.

– Viime kesänä olimme mukana Himos Jysäri 2019 -festareilla, jossa lauloimme Waldo’s Peoplen taustaköörissä. Myös oma ensimmäinen GospelChristmas-konsertti viime jouluna oli vaikuttava.

Laulu vaatii harjoittelua

Lahden Gospelkuoro on tunnettu paitsi laadukkaasta musiikista myös visuaalisesti näyttävistä esiintymisistään. Esiintymisasuja on erilaisia, ja niitä vaihdellaan paikan ja tilanteen mukaan.

– Meillä on kuoron hupparit, kuoron t-paidat ja ne hopeanväriset kaavut. Tietysti sitten esimerkiksi pääsiäisenä pitkäperjantaina pukeudumme kokomustaan ja sitten ylösnousemuksen kunniaksi valkoisiin.

Vaikka hopeakaavut ja valoshow´t tuovat suuren maailman loistoa, on hyvän kuoron taustalla tietenkin tiukka lauluharjoittelu.

– Aluksi lähinnä roikuin mukana, mutta kuorossa kehittyy huomaamattaan koko ajan. Marjaana tekee hienoa työtä, Harmaala kertoo viitaten Lahden Gospelkuoron johtajaan Marjaana Turuseen.

Kuorolaisten täytyy myös opetella kappaleet ulkoa, missä onkin urakkaa, jos laulut ovat entuudestaan tuntemattomia.

– Yhdellä keikalla saatetaan vetää toistakymmentä biisiä.

Kuoroharrastus ei Harmaalan mielestä vie kuitenkaan liikaa aikaa pikkulapsiarjen keskellä. Varsinkin, kun kotona voi kätevästi harjoitella tulevia kappaleita ja samalla laulaa kymmenkuiselle Taitolle. Harmaala käy Taiton kanssa viikoittain myös muskarissa, ja ties vaikka olisi musiikkiura pojallakin edessä jonain päivänä.

– Ainakin hän on kova huutamaan, Harmaala nauraa.

Tuulia Halttunen

Jaa artikkeli