Piispa saapuu visiitille Nastolaan ja jättää jäähyväiset hiippakunnalle

Edellisen kerran piispa Matti Repo suoritti piispantarkastuksen Nastolassa vuonna 2013.

Nastolan seurakunnassa on käynnissä piispantarkastus, joka huipentuu Tampereen piispa Matti Revon vierailuun 15.–17. marraskuuta. Viikonlopun kaikille avoimet tilaisuudet ovat aamurukous Nastolan kirkossa lauantaina klo 9 sekä piispantarkastusmessu Nastolan kirkossa sunnuntaina klo 10. Messun jälkeen klo 12 Luomaniemen toimintakeskuksessa on keittolounas ja ohjelmallinen päiväjuhla, jossa on musiikkia ja puhetta. Puheita pitävät piispa, läänirovasti ja Nastolan kirkkoherra.

Piispantarkastusvuosi alkoi Nastolassa viime tammikuussa ja piispantarkastuksen olisi pitänyt alkuperäisen aikataulun mukaisesti päättyä ensi vuoden helmikuussa.

Kuluvan vuoden keväänä Kirkolliskokouksen hiippakuntajakoa koskevaa päätöstä ennakoiden piispa katsoi jo tammikuussa viisaaksi nopeuttaa tarkastuksen aikataulua.

– Nyt tiedämme, että piispantarkastusta ei olisi ollut mahdollista toteuttaa alkuperäisen suunnitelman mukaisesti, sillä Päijät-Hämeen seurakunnat siirtyvät vuoden vaihteessa Mikkelin hiippakuntaan. Tämä on kirkkohistoriallisesti merkittävä piispantarkastus, sillä se on toistaiseksi viimeinen, jonka Tampereen piispa tekee Lahden seurakuntayhtymän seurakunnassa, Nastolan seurakunnan kirkkoherra Kari Eskelinen kertoo.

Tarkastuksen yhteydessä ilmassa on mukana myös kiitollisuutta yhteisistä vuosista sekä jäähyväisten jättämistä.

Viikonlopun aikana piispa tapaa ja keskustelee seurakunnan työntekijöiden, luottamushenkilöiden ja seurakuntalaisten kanssa. Hän vierailee Lahden kaupungin johdon luona, Nastolan kirkonkylän koululla sekä Novart Oy:ssä.

Piispantarkastus pidetään seurakunnissa pyöreästi joka kymmenes vuosi. Piispantarkastus on noin vuoden pituinen prosessi, jota voi kuvata seurakunnassa tapahtuvaksi ohjatuksi oppimiseksi ja hengelliseksi matkaksi.

Piispantarkastuksen perusajatus on ennen kaikkea seurakunnan työn tueksi tarjottava itsearviointiprosessi, jossa seurakunta arvioi, minkä kysymysten äärellä sen juuri nyt olisi hyvä työskennellä.

Markku Lehtinen
markku.lehtinen@evl.fi
@

Jaa artikkeli