Perheiden avuntarve lastenhoidossa kasvaa – seurakunta tarjoaa vanhemmille lepohetkiä Heinolassa

Nelli Houttu sai arkeen helpotusta, kun Matiakselle (3) ja Eemelille (1,5) löytyi paikka seurakunnan parkkihoidosta.

Perheiden avuntarve lastenhoidossa kasvaa jatkuvasti. Taustalla on muun muassa työelämän muutos sekä yhteisöllisyyden katoaminen.

Heinolan seurakunta on tarttunut haasteeseen kuluvana syksynä laajentamalla parkkihoitopalveluja lapsiperheille.

Parkkihoito on ilmainen, 2–3 tuntia kestävä hoitomuoto, johon voi jättää kolme vuotta täyttäneen lapsen siksi ajaksi, kun vanhemmalla on muuta menoa tai tekemistä.

Uutena hoitomuotona on aloitettu alle kolmevuotiaille soveltuva parkkihoito.

– Tähän parkkiin voi jättää myös aivan pienen vauvan, koska hoito kestää korkeintaan kolme tuntia, kertoo lastenohjaaja Lena Nikkilä.

Alle kolmivuotiaille tarkoitettu parkkihoito toteutetaan toistaiseksi pääasiassa seurakunnan kerhopisteissä.

– Olen kiertävä lastenohjaaja ja pyrin tilannekohtaisesti arvioimaan mikä palvelisi perhettä parhaiten.

Kyseessä ei kuitenkaan ole ”drive in” -hoito, jota voi käyttää milloin tahansa. Hoitoa varten on varattava aika etukäteen.

Hoitoa on varmimmin saatavilla kerhoaikoina tiistaisin ja torstaisin klo 9–11 ja 13–16.

– Meillä on kerholasten ohella yksi paikka parkkihoidossa olevalle pienelle lapselle. Toimin tällöin lapsen henkilökohtaisena hoitajana, mutta lapsi voi samalla osallistua kerhon ohjelmaan ja virikkeisiin muiden lasten kanssa, Nikkilä kuvaa.

Hänen nuorin hoidettavansa on ollut kolmekuukautinen vauva ja vanhin 1,5-vuotias.   

Lastenohjaaja Lena Nikkilän mielestä oman terveyden ja hyvinvoinnin hoitaminen on upea syy pienelle paussille.
 

Parkkihoidolle heti kysyntää

Alle kolmevuotiaiden parkkihoito on saanut erittäin myönteisen vastaanoton.

– Vaikka palvelu on uusi, on meillä tällä hetkellä noin viikon jono. Mikäli parkkihoidon tarpeen voi suunnitella muutaman viikon päähän, onnistuu se melko varmasti.

Miksi seurakunta päätti lisätä parkkihoidon tarjontaa?

– Osasyy on siinä, että seurakuntien järjestämä päiväkerhotoiminta on supistunut. Tästä johtuen ohjaajaresursseja on enemmän käytettävissä muuhun lastenhoitotyöhön, Nikkilä sanoo.

Toinen syy on kasvava kysyntä.

– Tämä johtunee osin työelämän muutoksesta. Lasten vanhempien työt muuttuvat koko ajan ja syntyy kiirettä ja kuormittavia tilanteita.

Moni on niin kiinni lasten hoidossa, että joidenkin arkiasioiden hoito on ylivoimaisen vaikeaa. Tarvetta parkkihoitoon on ollut, mutta yhteiskunta ei ole kyennyt vastaamaan siihen.

Osansa on myös yhteisöllisyyden katoamisella. Monella perheillä ei ole lähisukulaisia tai sopivia ystäviä, jotka voisivat jakaa tilapäisesti hoitovastuuta.

– Parkkihoito on osoittanut, miten kullanarvoinen kahden tunninkin vapaahetki voi olla monille vanhemmille, Nikkilä huomauttaa.

Eemeli löysi Kirkonkylän pappilalta mieluisat lelut.
 

Hengähdystauko vanhemmalle

Syksystä lähtien parkkihoitoa käyttänyt Nelli Houttu kehuu palvelua.

– Olen saanut sen avulla pienen hengähdystauon lasten hoidosta. Ajan olen käyttänyt esimerkiksi asiointiin tai kuntosalilla käyntiin. Kukaan ei ole koskaan udellut, mihin olen paussia tarvinnut. Se juuri on mahtavaa, koska lähes kaikkiin yhteiskunnan palveluihin ja hoitomuotoihin liittyy tiukka syiden selvittely ja tarveharkinta, hän miettii.

Houttu kävi vanhemman poikansa, kolmevuotiaan Matiaksen kanssa ensin perhekerhossa.

– Siellä saimme kuulla, että nyt myös 1,5 vuotiaalle Eemelille oli paikka, kun pienimpien lasten parkkitoiminta alkoi. Jo kerhokontaktin myötä tuli tunne siitä, että täällä on ammattitaitoista väkeä, joten pienenkin lapsen uskalsi jättää turvallisesti hoitoon, hän miettii.

Nikkilä kehottaakin lasten vanhempia käyttämään rohkeasti parkkihoitoa.

– Moni syyllistää turhaan itseään siitä, että jättää lapsen hoitoon siksi ajaksi kun käy vaikkapa kasvohoidossa tai metsälenkillä.

Oman terveyden ja hyvinvoinnin hoitaminen on upea syy pienelle paussille.

– Jos puhkiväsynyt isä tai äiti nukkuu tämän kaksituntisen, on sekin täysin pätevä syy. Parkkihoito on osa seurakunnan perhetyötä, jossa perheiden arjen ja vanhempien hyvinvoinnin tukeminen on keskeinen tavoite, Nikkilä luettelee.

Matias innostui askartelemaan muovailuvahalla.
 

Heinolan seurakunta auttaa lastenhoidossa

Lastenhoitoapu alle 3-vuotiaille: maksuton. Lapsi viedään seurakunnan kerhopisteeseen. Hoito sopimuksesta. Hoitoapua pääasiassa tiistaisin ja torstaisin klo 9–11 ja klo 13–16. Hoitoaika 2–3 tuntia.

Parkkihoito: hoitoa arkena ja viikonloppuna, päivä- ja ilta-aikaan. Ilmainen hoito kolme vuotta tayttäneelle. Parkkihoidot Heinolan Mahiksen kerhotilassa, Maaherrankatu 17. Sovittava etukäteen Lena Nikkilän kanssa.

Arkiparkki; tiistaisin klo 14–16. Hoitoon voivat tulla 3–6 -vuotiaiden lisäksi myös pienet koululaiset.

Perheiden iltaparkki; noin kerran kuussa kokoontuva perheiden iltaparkki on avoin perhekerho, johon voi jättää myös yli kolmevuotiaan lapsen hoitoon. Katso päivät seurakunnan verkkosivulta.

Mahisparkki; joka kuukauden 2. lauantai klo 10–12 kokoontuva perhekerho, johon voi jättää yli kolmevuotiaan lapsen parkkihoitoon. Kevytlounas. Katso päivät seurakunnan verkkosivulta.

Esa Arvekari

Jaa artikkeli