Lähetysjuhlista tehdään kaupunkifestivaali – Lahden keskusta täyttyy toukokuussa taivaallisista makupaloista

Ihmisten kohtaaminen onnistuu parhaiten, kun emme eristäydy omiin kekkereihimme, sanoo tuottaja Mervi Ritokoski.

Lähetysjuhlien tuottaja Mervi Ritokoski ja pääsihteeri Hilda Kemppainen visioivat Lahteen suurta yleisöä kiinnostavaa kaupunkifestivaalia. Tori ja Ristinkirkko kuuluvat keskeisiin tapahtumapaikkoihin. Kuva: Markku Lehtinen

Lahden keskustaan nousee kesän 2020 kynnyksellä uusi kaupunkifestivaali. 22.–24. toukokuuta järjestettävien Lahden Lähetysjuhlien tunnuksena on "Missä taivas on?". Festivaalin pääjärjestäjiä ovat Suomen Lähetysseura ja Lahden seurakuntayhtymä. Nelikantayhteistyössä ovat mukana myös Lahden kaupunki sekä Mikkelin hiippakunta.

Lahden kauppatori on festivaalin päänäyttämö. Käytössä on myös useita sisätiloja Lahden ydinkeskustassa, kuten Ristinkirkko, yhteiskoulu sekä seurakuntatalo.

– Unelmana ja tavoitteena on tehdä yhteinen tapahtuma kaupunkilaisten kanssa, visioi Mervi Ritokoski Suomen Lähetysseurasta.

Ritokoski on Lahden Lähetysjuhlien tuottaja ja muodostaa tiiviin parivaljakon tapahtuman pääsihteerin, lahtelaisen Hilda Kemppaisen kanssa.

Saamme monenlaisia makupaloja taivaasta ja taivaallisen hyviä makupaloja. Hilda Kemppainen

Keskustassa voi kohdata ohikulkijan

Suomen Lähetysseura järjestää vuotuisen suurtapahtumansa yhdessä paikallisen seurakunnan kanssa. Joka toinen vuosi tapahtuma limittyy rinnakkain Kirkkopäivien kanssa, kuten tänä vuonna Jyväskylässä. Toukokuussa 2020 ollaan kuitenkin omillaan.

Ritokoski ja Kemppainen korostavat, että lähetystyö ei ole tästä maailmasta irrallinen saareke, vaan osa elämää. Siksi tapahtuma halutaan tuoda Lahdessa keskustaan eikä esimerkiksi messukeskukseen.

– Juhlissa on kyse ihmisten kohtaamisesta. Se onnistuu parhaiten, kun emme eristäydy omiin kekkereihimme, Ritokoski päättelee.

Lahden Lähetysjuhlien tunnus on "Missä taivas on?". Graafisen ilmeen on suunnitellut lahtelainen graafikko Jalo Toivio.
 

Taivaallisen hyviä makupaloja

"Missä taivas on?" -tunnuksen arvellaan juurtuvan hyvin Lahteen. Suomi keikkuu kansainvälisissä vertailuissa toistuvasti kärkisijoilla ja voi ulkomaalaisen silmin näyttäytyä maalliselta taivaalta. Silti Lahdestakin löytyy paljon pahoinvointia ja erilaisia sosiaalisia ongelmia.

Juhlille aiotaan tuoda niin yhteiskunnallisia, kirkollisia kuin kulinaarisiakin teemoja.

– Saamme monenlaisia makupaloja taivaasta ja taivaallisen hyviä makupaloja, lupaa Hilda Kemppainen.

Perinteiden mukaisesti festivaalilla esitellään myös Suomen Lähetysseuran työtä. Lähetysseura on yksi evankelis-luterilaisen kirkon virallisista lähetysjärjestöistä. Sen toiminnassa ovat painottuneet muun muassa kehitysyhteistyöprojektit ja toivon näkökulmat.

Odotetaan tuhansia kävijöitä

Mitä ohjelmasta tiedetään tähän mennessä?

Juhlat alkavat avajaismessulla perjantaina 22. toukokuuta kello 18 Ristinkirkossa ja päättyvät sunnuntaina kello 11 alkavaan messuun Lahden torilla. Mikkelin piispa Seppo Häkkinen on tulossa mukaan sunnuntain messuun.

Ohjelmaa suunnitellaan erikseen lapsille, nuorille ja aikuisille. Koko kattaus julkaistaan Lähetysjuhlien verkkosivuilla vuodenvaihteen jälkeen. Festivaalille odotetaan useita tuhansia kävijöitä.

Lähetysjuhlat järjestettiin Lahdessa viimeksi vuonna 1995. Silloin teemana oli "Rautanen juttu" suomalaisen lähetystyön pioneeri Martti Rautasen kunniaksi.

Markus Luukkonen

Jaa artikkeli