Veri veti takaisin Lahteen – uusi hallintojohtaja kannattaa vastuullista taloudenpitoa ja Manchesterin suurseuraa

Mäkelä sai vaalissa 28 ääntä, ja nykyinen talouspäällikkö Tiina Mörsky 19 ääntä. Mäkelä arvioi puheessaan valtuutetuille, ettei äänestys aiheuta kitkaa työn aloittamiselle. Kuva: Markus Luukkonen

Pasi Mäkelä otti Lahden Ristinkirkon auditoriossa onnitteluita vastaan tyytyväisenä ja huojentuneena. Lahden yhteinen kirkkovaltuusto valitsi keskiviikkona uuden hallintojohtajan valintatyöryhmän esityksen mukaisesti. Päätöstä edelsi kuitenkin pitkä keskustelu ja melko tasainen äänestys.

Mäkelä sai suljetussa lippuäänestyksessä 28 ääntä ja toinen kärkiehdokas, seurakuntayhtymän nykyinen talouspäällikkö Tiina Mörsky 19 ääntä. Yksi valtuutettu äänesti tyhjää.

Mäkelä vakuutti valtuustolle kiitospuheessaan, että asioita ei jäänyt hampaankoloon ja että yhteistyö tulee sujumaan kitkatta.

– Hakuprosessi oli pitkä. Yksi etappi oli se, että kirkkoneuvosto päätti esittää minua hallintojohtajaksi. Tätä iltaa kuitenkin jännitin etukäteen, kertaa Mäkelä.

Pasi Mäkelä siirtyy Lahteen Riihimäen seurakunnan talousjohtajan tehtävästä. Lahti on hänen synnyin- ja kotikaupunkinsa.
 

"Lahti on synnyin- ja kotikaupunkini"

Mäkelä siirtyy Lahteen Riihimäen seurakunnan talousjohtajan tehtävästä. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa Kajaanin seurakunnan talousjohtajana ja Padasjoen seurakunnan talouspäällikkönä. Oppiarvoltaan Pasi Mäkelä on kauppatieteiden maisteri sekä filosofian maisteri. Mäkelä on 38-vuotias ja hän asuu Lahdessa vaimon ja kahden kissan kanssa.

– Lahti on synnyin- ja kotikaupunkini. Opiskelin Jyväskylässä. Työurani alussa asuin myös Espoossa sekä pienen periodin Kajaanissa.

Veri veti takaisin Lahteen. Mäkelä uumoilee, että nyt pysyvästi.

"Strateginen ajattelu ja suurten kokonaisuuksien hallinta ovat vahvuuksiani", Pasi Mäkelä luonnehtii. Hän arvelee myös lukevansa hyvin hiljaisia signaaleita.
 

Annettavaa isolle organisaatiolle

Hallintojohtaja on Lahden seurakuntayhtymän ylin virkamies. Tehtäviin kuuluu seurakuntien yhteisen hallinnon, talouden, henkilöstöhallinnon, ICT-toiminnan, hautaustoimen ja kiinteistötoimen johtaminen.

Hallintojohtaja johtaa yhtymän virkamiesvalmistelua ja päätösten täytäntöönpanoa sekä toimii kokouksissa esittelijänä. Hän vastaa myös muun muassa strategisesta suunnittelusta sekä seurakuntayhtymän omaisuudesta.

Mäkelä kokee, että hänellä on annettavaa isolle organisaatiolle.

– Strateginen ajattelu ja suurten kokonaisuuksien hallinta ovat vahvuuksiani, Mäkelä luonnehtii.

Hän arvelee myös lukevansa hyvin hiljaisia signaaleita.

Taloudenpitoa herpaantumatta

Lahden seurakuntayhtymän talous on Mäkelän tuntuman mukaan suhteellisen hyvällä tolalla.

– On reagoitu vastuullisesti, kun verotulot ovat lähteneet laskuun. Samaa vastuullisuutta on jatkettava herpaantumatta.

Mäkelän mukaan yhtymän uutta ja kunnianhimoista kiinteistöstrategiaa on toteutettava määrätietoisesti. Se tarkoittaa muun muassa luopumista pienen käyttöasteen kiinteistöistä, kuten keskiviikkona myyntipäätöksen saaneesta Nikkilän seurakuntakodista.

Musiikki ja liikunta maistuvat

Vapaa-ajan puhteikseen Pasi Mäkelä mainitsee musiikki- ja liikuntaharrastukset.

– Kuuntelen musiikkia ja laulan sekä kuorossa että yksin, kertoo Lahden Bach-kuoron basso.

Liikuntalajeista mieluisia ovat esimerkiksi hiihto, pyöräily ja kuntosali. Kokemusta löytyy myös ultrajuoksutapahtumista.

Penkkiurheilukin maistuu – suosikkiseurakseen Mäkelä mainitsee englantilaisesta jalkapallosta tutun Manchester Unitedin.

Hallintojohtajan virassa Mäkelä aloittaa vuoden 2020 alussa. Virka avautui haettavaksi Hannu Sarikan jäädessä eläkkeelle. Tehtävään oli 19 hakijaa.

Markus Luukkonen

Jaa artikkeli