Mies, kitara ja yhdeksän ja puoli varvasta – Juhani Tikkanen ammentaa poppiinsa vaikutteita Bob Dylanilta ja Hectorilta

Juhani Tikkanen tekee folkahtavaa poppia, joka voi soida tulevaisuudessa suuremmallekin yleisölle.

”Nimi tarkoittaa sitä, että levyllä on kaikki: ajatukseni, tunteeni ja jopa noloja tilanteita elämästä. Yritän sillä avoimuudella rohkaista ja auttaa ihmisiä”, Juhani Tikkanen kertoo kesällä ilmestyneestä Tässä on kaikki -albumistaan. Kuva: Lasse Simpanen

Laulaja-lauluntekijä Juhani Tikkanen, 27, on saanut laulunsa soimaan Radio Suomessa, ja häntä on jo ehditty sanoa uudeksi Juha Tapioksi.

Tikkanen on vertauksesta kaikkea muuta kuin pahoillaan. Hän kuitenkin muistuttaa kulkevansa omaa polkuaan.

– Juha Tapio on tosi taitava sanoittaja ja hyvä lauluntekijä, mutta haluan olla rohkeasti omanlaiseni. Haluan tehdä sellaisia lauluja kuin hyvältä tuntuu ja mitä haluaisin kuunnella, Tikkanen kertoo.

Tikkasen folkahtava pop saattaakin olla lähempänä Matti Johannes Koivua. Hänen tyyliinsä ovat vaikuttaneet voimakkaat oman elämänsä tulkit, kuten Johnny Cash ja Bob Dylan.

– Siinä on jotain kiehtovaa, että mies tekee herkkiä lauluja ja esittää kitaran kanssa ajatuksiaan. Sitä tykkään tehdä itsekin, hän sanoo.

Hän hakee oppia myös kotimaisilta tekijöiltä. Edu Kettunen on juuri ollut soitossa ja Hectoriakin on kuunneltu.

– Huomaan, että olen vähän jäänyt paitsi vanhemmista tekijöistä. Siellä on niin kovia biisinkirjoittajia, että ehkä ihan kaikkea ei tarvitse keksiä uudestaan.

Lauluja noloista tilanteista

Tikkanen keikkailee nyt lähinnä seurakuntien tilaisuuksissa, mutta musiikissa ja teksteissä on tarttumapintaa suuremmallekin yleisölle.

– Ajatus on paketoida omat ajatukset ja sanoma sellaiseen muotoon, että se on vastaanotettavissa, vaikka ajattelisi asioista eri tavalla. Enkä näe sitä mitenkään petturimaisena tai huonona asiana, että mahdollisimman moni musiikkiani kuuntelisi. Ei minun tarvitse tyyppinä muuttua, että saisin enemmän kuulijoita.

Laulaja-lauluntekijän toinen albumi Tässä on kaikki ilmestyi kesällä. Nimi ei tarkoita sitä, että reppu olisi tarinoista tyhjä.

– Veikkaan, että parhaat kappaleet on vielä tekemättä. Nimi tarkoittaa sitä, että levyllä on kaikki: ajatukseni, tunteeni ja jopa noloja tilanteita elämästä. Yritän sillä avoimuudella rohkaista ja auttaa ihmisiä.

Tikkanen kertoo kirjoittavansa jo uutta materiaalia.

– Ehkä kuukausi levyn jälkeen olin tekemättä uuden eteen mitään, mutta muutaman viime kuukauden ajan olen kirjoittanut mieleen tulevat aiheet ylös. Siitä eteenpäin se on työstöä. En halua päästää yhtään ideaa ohi, että riittää materiaalia, mitä työstää.

Hän on albumijulkaisujen kannalla, vaikka moni pitää pitkäsoittolevyjä menneen ajan formaattina.

– Se riippuu varmaan aika paljon genrestä. Hyvän popahtava rap-biisi voi olla järkevää julkaista yksinään. Lauluntekijämusaan albumimuoto sopii, koska albumilla on mahdollista kertoa kokonainen tarina.

Tarinoita vaikka varpaasta

Tikkanen tekee soolo- ja bändikeikkoja. Tänä vuonna keikkoja tulee noin sata, joista 20–30 bändin kanssa.

Juhani Tikkanen Bandissa soittavat Johannes Erkkilä, Jere Valkonen ja Joona Wallenius. He ovat Sibelius-Akatemiassa ja Metropoliassa kouluttautuneita ammattilaisia.

– Joonas on soittanut jonkin verran Aleksanteri Hakaniemen bändissä ja Pikku Geen kanssa. Jere Valkonen tekee proggista omalla nimellään ja Joonalla on lauluyhtyejuttua. Välillä joudutaan vähän aikatauluja sovittelemaan.

Juhani Tikkanen on koulutukseltaan luokanopettaja, mutta panostaa täysillä musiikkiin.

– Tammikuussa tein muutamia opettajan sijaisuuksia ja sitä ennen vuonna 2017.

Armeijakin on käyty. Sen tähden Tikkanen on 9,5-varpainen muusikko.

– Varvas paleltui. Oli viikon metsäharjoitus tosi kovassa pakkasessa. Se siinä tekeytyi ja harjoituksen jälkeen rupesin katselemaan, että oho. Mulla ei ole mikään maailman paras ääreisverenkierto ja hoitovirheitäkin tehtiin. Isovarvas oli amputoitava puoliksi.

Soittaja on tyytyväinen, että meni pala varpaasta eikä sormesta.

– Ei se haittaa yhtään elämistä, mutta on hauska tarina.

Sillä pääsee uimahallin saunassa nopeasti keskustelun alkuun.

Juhani Tikkanen Band Joutjärven kirkossa lauantaina 14.9. kello 19. Ilmarisentie 1, Lahti.

Janne Urpunen

Jaa artikkeli