Mukkulan kirkon Olohuoneessa tarjolla kahvikuppi ja ystävällisiä sanoja

Mukkulan kirkon uusi Olohuone-toiminta tarjoaa oivan tilaisuuden löytää keskustelukavereita. Myös Ristinkirkon Kohtaamisten keidas kutsuu juttelemaan.

Marja Vilkama kutsuu mukkulalaisia Olohuoneeseen. Sinne voi tulla kuka tahansa, eikä ovella varmasti ole vastassa korkeaa kynnystä.

Idea olohuoneeseen tuli Mukkulan alueen asukkailta: he kertoivat kaipaavansa toimintaa, jossa voisi tavata toisia asukkaita, ehkä juoda aamukahvit tai lukea päivän lehdet.

Vastauksena toiveeseen seurakunta tarjoaa Mukkulan kirkolla joka maanantai mahdollisuuden kokoontua yhteen. Nimeksi tälle annettiin Mukkulan Olohuone.

Olohuoneen vastuuvetäjäksi on lupautunut jo pitkään ja monipuolisesti vapaaehtoistyössä mukana ollut Marja Vilkama. Mukkulassa hän on monelle tuttu esimerkiksi Puuhapirtin toiminnasta. Mukkulan ostoskeskuksen palon jälkeen Puuhapirtti alkoi kokoontua tiistaisin ja torstaisin Mukkulan kirkolla.

Olohuoneen on määrä olla paikka, johon kuka tahansa saa tulla, eikä ovella varmasti ole vastassa korkeaa kynnystä. Mutta mitä kaikkea Olohuoneessa tapahtuu, se tarkentuu sitten kun nähdään, mitä paikalle tuleva väki haluaa.

Kuunteleminen ja kuulluksi tuleminen ovat ykkösasioita. Marja Vilkama

Marja Vilkama kertoo, että Olohuoneessa on tarjolla aamukahvit, siellä voi lukea päivän lehden, pelata vaikka lautapelejä, sekä jutella muiden kanssa. Saatetaanpa joku aamu alkaa vaikkapa musiikilla tai runolla.

Mukaan saa tulla ja innokkaasti osallistua Olohuoneen toimintaan, mutta aivan yhtä hyvin voi vain ilmestyä paikalle ja katsoa rauhassa mitä Olohuoneessa tapahtuu.

Mitään lukkoon lyötyä ohjelmaa ei ole, vaan toiminta elää sen mukaan mitä toivotaan ja mikä kiinnostaa. Vapaaehtoisten lisäksi toki mukana on myös seurakunnan työntekijöitä. Ainakin Olohuoneesta löytää seuraa ja juttelukavereita.

– Tiedän, että täällä on tavattoman paljon yksinäisiä ihmisiä, joten monelle seura tulee tarpeeseen. Sen olen nähnyt, että lämpö, ystävällinen kohtaaminen, kuunteleminen ja kuulluksi tuleminen ovat ykkösasioita, Vilkama kertoo.

Kohtaamisten keidas kutsuu juttelemaan

Myös Ristinkirkolla alkaa syyskuussa uusi matalan kynnyksen toimintamuoto, jonne voi kuka tahansa poiketa juttelemaan.

– Kohtaamisten keidas alkaa hartaudella, jolla on joka kerta oma aiheensa, sitten juomme kahvit ja sen jälkeen keskustelemme asioista, jotka ovat nousseet esille hartaushetkestä, kertoo diakoniatyöntekijä Sinikka Virolainen.

Virolaisen mukaan Kohtaamisten keidas on osittain tullut hiljattain päättyneen eläkeläisten ryhmän tilalle. Metsätähdet-ryhmän kävijöitä kutsutaankin nyt tulemaan Kohtaamisten keitaalle.

Tällaiseen ratkaisuun on päädytty useasta syystä. Seurakunnan diakoniatyössä on havaittu, ettei tähän asti ole ollut sellaisia avoimia, kaiken ikäisille tarkoitettuja ryhmiä tai tilaisuuksia, joihin voisi tulla juttelemaan ja tapaamaan toisia ihmisiä ilman ilmoittautumisia silloin kun se itselle sopii.

Myös Keski-Lahdessa nousee usein esille huoli yksinäisyydestä. Niinpä keidas tarjoaa yhden paikan tavata matalalla kynnyksellä toisia ihmisiä ja löytää kavereita, joiden kanssa keskustella sekä saada vaikka vertaistukea.

Syksyn mittaan keskusteluissa esiin nousee teemoja laajasti elämän eri puolilta, kuten esimerkiksi lähimmäisenrakkaus, kiitollisuus, elämän merkitys, yksinäisyys ja kuolema. Porukalla tehdään myös retki Siikaniemeen.

– Kokoontuessamme ensimmäisen kerran myös kyselemme, mitkä olisivat ihmisten omasta mielestä tärkeitä aiheita, joista he toivoisivat puhuttavan, Virolainen sanoo.

Matalan kynnyksen kohtaamisia

Olohuone Mukkulan kirkolla 19.8. alkaen joka maanantai klo 9-12

Kohtaamisten keidas Ristinkirkon kahviossa joka toinen tiistai klo 10 alkaen 3.9., mukana diakoniatyöntekijä Sinikka Virolainen ja diakoniapappi Helena Ylönen

Mukaan voi tulla kuka tahansa, ilmoittautumista ei tarvita

Markku Lehtinen
markku.lehtinen@evl.fi
@

Jaa artikkeli