Kesäsomettajat räpsivät ripareilla – Lahdessa rippikoulun käy vuosittain jopa 1000 nuorta

Saana Romakkaniemi ja Lucas Huikari somettivat kesän ripareilla. Kuva: Tuulia Halttunen

Lahden seurakuntayhtymä palkkasi tänä vuonna kaksi kesätyöntekijää, joiden tehtävänä oli luoda sisältöä seurakuntien sosiaaliseen mediaan. Kesäsomettajat vierailivat rippileireillä, taltioivat parhaita hetkiä ja päivittivät esimerkiksi seurakuntien Instagram-tilejä.

– Parasta on ollut se, että on päässyt somettamaan työajalla ja valokuvaamaan. Riparimeiningistä on tullut hyvä mieli, kertoo toinen kesäsomettaja Saana Romakkaniemi, 18.

Romakkaniemi kirjoitti keväällä ylioppilaaksi Kannaksen lukion kuvataidelinjalta. Valokuvaaminen kiehtoi kesäsomettamisessa myös Lucas Huikaria, 20. Hän haki kesäsomettajaksi, sillä kesän suunnitelmat olivat avoimet ja toisaalta häntä kiinnosti työ seurakunnassa.

– Kesästä on jäänyt superhyvä fiilis. On ollut hienoa päästä käyttämään omia lahjojaan ja tutustumaan muiden seurakuntien toimintaan, Huikari miettii.

Molemmat ovat olleet isosina ja isosten isosina, joten rippikoulutyö on heille tuttua. Muiden leireille meneminen tosin hiukan jännitti, mutta kesäsomettajat on otettu vastaan iloisin mielin.

Lucas Huikari kertoo nauttineensa erityisesti leiritunnelmasta ja uusiin ihmisiin tutustumisesta. Saana Romakkaniemi toivoo, että on voinut auttaa isosia keskittymään leirillä olemiseen.

– Kun olen ollut itse isosena, niin siinä on ollut kauheasti paineita muistaa myös se some-puoli.

Kokeilulle jatkoa ensi vuonna

Kesäsomettaja-kokeilu oli Lahdessa ensimmäinen kerta, mutta pääkaupunkiseudun seurakunnissa vastaavaa on tehty. Tarkoituksena on olla vahvemmin läsnä ihmisten, ja erityisesti nuorten, arjessa.

– Nuorilla on osaamista somen tekemiseen. Haluamme tavoittaa nuoret paremmin ja tuottaa materiaalia, jolla voi mainostaa rippikouluja tuleville riparilaisille, kertoo kokeilun taustalla oleva pastori ja kasvatustyönteologi Jari Laulainen.

Rippikoulun käy Lahdessa noin 80 prosenttia ikäluokasta, vuosittain noin 900–1000 nuorta.

– Rippikoulujen kävijämäärä on pitänyt pintansa suhteellisen hyvin, mutta ripari ei ole enää itsestäänselvyys. Haluamme rohkaista käymään rippikoulun, sillä se on kuitenkin tutkitusti myönteinen kokemus useimmalle. Se kannustaa ja voimaannuttaa nuorta, ja monelle tällainen leirielämä on aivan uusi maailma, Laulainen pohtii.

Kesäsomettajat työskentelivät kesä-heinäkuussa kumpikin noin kolmen viikon ajan. Kokemukset olivat hyviä, ja samantyyppistä toimintaa kaavaillaan jo ensi kesäksi.

– Voisimme kokeilla kesäsomettajien palkkaamista pidemmäksi aikaa, ja he voisivat olla tuottamassa materiaalia muustakin seurakunnan toiminnasta.

Tuulia Halttunen

Jaa artikkeli