Hollolan uusi kirkkoherra Timo Huttunen: Kirkon pitää puhua ymmärrettävällä tavalla

Tuoreen kirkkoherran kesä alkoi työhuoneen "rymsteeraamisella". Seuraavaksi hän valmistautuu virkaanasettamisjuhlaan – ja neljän seurakunnan johtamiseen.

"Opiskeluista on jäänyt mieleeni artikkeli, jossa pohdittiin, minkälainen robotti olisi esimiehenä. Se olisi varmaan monessa asiassa virheetön – mutta ehkä me kaikki kaipaamme jotain inhimillistä lämpöä ja vuorovaikutusta", pohtii Hollolan uusi kirkkoherra Timo Huttunen. Kuva: Markku Lehtinen

Aurinko porottaa kuumasti, kun kiipeämme Kapatuosian linnavuoren huipulla olevaan näkötorniin.

Kapatuosian linnavuori sijaitsee Hollolan kirkon takana, ja se kohoaa yli 50 metriä Vesijärven yläpuolelle. Vaikka torniin johtavat rappuset ovat jykevät, kohoavat ne sen verran jyrkästi, että tekee mieli pitää kaiteista kiinni.

Tuore kirkkoherra Timo Huttunen kipuaa askelmat vaivatta. Hän ei hätkähdä edes näkötornin seinään tussattua ”kirkkovenettä”.

– Tänne kirkonkylälle on aikanaan tultu juuri kirkkoveneillä. Vesikansan nimikin tulee siitä, että kansa on tullut soutaen kirkkoon. Eikös tuo sovi siihen, Huttunen vitsailee.

Hyvä henkilöstöjohtaminen ei ole sirkustemppuja, vaan sitä, että työntekijät kokevat, että heitä arvostetaan. Timo Huttunen

Huttunen on soutanut itsekin kirkkoveneellä Vesikansan urheilijoiden matkassa.

– Kirkkovene menee varsin rivakkaa vauhtia, kun vaan liikkeelle saadaan. Siitä saa tosin tehokkaasti rakot käsiin.

Kuvaajamme sattuu olemaan innokas soutaja, eikä malta olla antamatta kirkkoherralle vinkkiä, että rakot voi välttää pitämällä airoista kevyesti kiinni – ja että airon päälle voi pujottaa tennissukan!

– Tämähän kuulostaa Pirkka-niksiltä, paitsi että niissä käytetään aina sukkahousuja, Huttunen nauraa.

Kapatuosian näkötornista avautuu henkeäsalpaava maisema yli Vesijärven.

– Onkohan tuo hiekka tuolla Paimelan soraa, Huttunen miettii.

Huttunen asuu perheineen Paimelassa, jonne hän muutti yli 15 vuotta sitten. Alkujaan Nastolasta kotoisin oleva kirkkoherra on kotiutunut hyvin Hollolaan ja viettää mielellään aikaa myös ympäryskuntien maisemissa.

– Nämä ovat vähän tämmöisiä maalaispaikkoja, joissa on kuitenkin urbaani syke, Huttunen pohtii.

Ei pelkkiä sirkustemppuja

Huttunen valittiin Hollolan seurakunnan kirkkoherraksi huhtikuussa välittömällä vaalilla. Hän sai seurakuntalaisilta 1669 ääntä. Ennen valintaa Huttunen toimi Hollolan kappalaisena sekä aiemmin yli kolme vuotta Kärkölän kirkkoherrana. Hän on toiminut myös aineenopettajana ja kirkon työnohjaajana.

Koulutukseltaan vuonna 1974 syntynyt Huttunen on teologian maisteri. Viime vuoden hän vietti jatkokoulutusten parissa.

– Opiskelin henkilöstöjohtamisen pakettia Jyväskylän yliopistolla. Se oli itsensä kehittämisen vuosi. Oman osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen vuosi, niin kuin nämä koulutustermit nykyään menevät, hän kertoo.

Opinnot tulevatkin kirkkoherran virassa heti tarpeeseen, sillä Huttusella on johdettavanaan Hollolan lisäksi myös Kuhmoisten-Padasjoen, Kärkölän ja Hämeenkosken seurakunnat. Hänen mukaansa kirkkoherra on ensisijaisesti pappi, joka kuitenkin keskittyy johtamiseen, hallintoon ja henkilöstöön. Kirkkoherran rooli on tosin muutoksessa, ja seurakuntaliitosten myötä rooli on yhä enemmän toimitusjohtajamainen.

– Kun Curt Lindström oli Suomen jääkiekkojoukkueen valmentajana, hän keksi kiekkoilijoille milloin ratsastusta ja milloin rivitanssia. Ajattelen, että hyvä henkilöstöjohtaminen ei ole niinkään sirkustemppuja, vaan sitä, että työntekijät kokevat, että heitä arvostetaan ja heistä halutaan pitää huolta, Huttunen sanoo.

Käytännössä tämä voi tarkoittaa Huttusen mukaan esimerkiksi sitä, että kaikille taataan mahdollisimman hyvät työskentelyolosuhteet. Hyvä johtaja on hänestä asiakeskeinen, oikeudenmukainen ja tasapuolinen. Toisaalta johtajan on oltava myös sellainen, jota kaikki uskaltavat lähestyä.

– Opiskeluista on jäänyt mieleeni artikkeli, jossa pohdittiin, minkälainen robotti olisi esimiehenä. Se olisi varmaan monessa asiassa virheetön – mutta ehkä me kaikki kaipaamme jotain inhimillistä lämpöä ja vuorovaikutusta.

Timo Huttunen valittiin huhtikuussa Holllolan kirkkoherraksi. Kuva: Markku Lehtinen

Askel edellä muutoksiin

Virkaan kirkkoherra asetetaan virallisesti 1. syyskuuta pidettävässä juhlajumalanpalveluksessa, jossa virkaan asettamisen toimittaa Tampereen piispa Matti Repo. Tilaisuus pidetään Hollolan vanhassa kirkossa, jonka jälkeen tarjotaan keittolounas Hollolan kuntakeskuksella Sovituksenkirkolla. Seurakunta järjestää maksuttomat bussikuljetukset paikalle Kuhmoisista, Padasjoelta, Kärkölästä ja Hämeenkoskelta.

Huttuselle on tärkeää kohdata seurakuntalaisia kasvotusten, ja hän aikoo jatkossa kiertää messuvuorollaan kaikissa alueensa kirkoissa.

– Luulen, että reilu kaksi vuotta sitten toteutunut seurakuntaliitos herättää vielä kysymyksiä, huolia ja toiveita. Haluan tarjota erityisesti kuhmoislaisille, padasjokelaisille, kärköläläisille ja hämeenkoskelaisille sellaisen foorumin, jossa voidaan keskustella näistä asioista, Huttunen kertoo.

Kirkkoherralla riittää työsarkaa myös talouden tasapainottamisessa, kun väki ikääntyy ja seurakuntalaisten määrä hupenee. Huttunen aikoo tarttua työhön pala kerrallaan.

– Aloitin työhuoneen rymsteeraamisella ja pappien tehtävänjaon järjestelyillä. Olemme käynnistelleet myös strategiatyötä, jota jatketaan tulevan vuoden aikana.

Ajankohtaista on esimerkiksi kiinteistömassan ja henkilöstörakenteen suunnittelu, sillä toimintaympäristö on jatkuvassa muutoksessa. Tärkeää on kyetä valmistautumaan muutoksiin ikään kuin yksi askel edellä, ja esimerkiksi muuttaa toimintatapoja sisällöistä tinkimättä.

– Haluan huolehtia siitä, että meidän kirkkomme ja kristillinen sanoma kuuluisi ja näkyisi yhä edelleen 2000-luvulla. Globalisaatio ja tekninen kehitys vaikuttavat hengelliseen lukutaitoon, ja kirkon pitää huolehtia, että puhumme ihmisille ymmärrettävällä tavalla, Huttunen sanoo.

Tuulia Halttunen

Jaa artikkeli