Seurakuntapoikien ensimmäinen leiri pidettiin 70 vuotta sitten – nyt he kokoontuvat jälleen Heinäsaaressa

Reino Kotinurmella on hallussaan 1960-luvun lopulla Heinäsaaren laiturilla otettu valokuva seurakuntapojista. Kuva: Markus Luukkonen

Lahden seurakuntapoikien leirit Heinäsaaressa alkoivat Pentti Sormusen vetäminä vuonna 1949. Tästä ajasta on kulunut 70 vuotta, ja sen jälkeisinä kesinä iso joukko poikia pääsi leirille Asikkalaan Heinäsaareen.

Tänä kesänä elokuussa Heinäsaareen kutsutaan leirille kaikkia poikia, jotka ovat vuosikymmenten varrella olleet mukana seurakuntapoikien toiminnassa, eli noin pyöreästi 1940–1970-luvuilla.

Vuosikymmenten mittaan Lahden seurakuntien nuorten toiminnassa on ollut mukana huikean suuri määrä poikia. Kerhoissa myös harrastettiin monipuolisesti. Tuolloin pojat kokoontuvat muun muassa autojen, lennokkien, radioamatööritoiminnan sekä urheilun merkeissä. Urheilulajeihin kuului itsestään selvästi esimerkiksi hiihto ja mäkihyppy. Kulttuuriakaan ei kerhoissa unohdettu, vaan niissä myös laulettiin ja soitettiin. Pojilla oli esimerkiksi oma torvisoittokunta.

Heinäsaareen poikien leirille elokuussa voi tulla joko koko ajaksi, tai vain käymään päiväksi.

– Olemme laatineet leirin ohjelman joustavaksi, jotta paikalle voisi tulla mahdollisimman moni entinen seurakuntapoika omista aikatauluistaan ja jaksamisestaan riippuen, kasvatustyönsihteeri Mauno Nivala kertoo.

Leirin ohjelmassa on yhdessä olemisen, menneiden muistelun, saunomisen ja nuotiolla istumisen lisäksi leirikirkko ja kirkkoherra Miika Hämäläisen raamattutunti. Lisäksi entinen seurakuntapoika ja seurakuntayhtymän nykyinen kasvatustyönjohtaja Seppo Vesala kertoo tämän päivän nuorisotyöstä.

Seurakuntien poikatyötä tukemaan perustettiin maahamme 1930-luvulla Joka Poika -lehti, joka tuli tutuksi myös Lahdessa. Seurakunnissa poikien ja tyttöjen toiminta alkoi viimeistään 1980-luvulla yhdistyä yhteiseksi varhaisnuorisotyöksi. Niinpä Joka Poika -lehtikin muutti nimensä muotoon JP vuonna 1985, koska lehti suunnattiin poikien lisäksi myös tytöille.

Entisten seurakuntapoikien leiri Heinäsaaressa 7.-8.8., mahdollisuus olla yön yli tai käydä päiväseltään.

Kokoontuminen Vääksyn kanavalla Tankkaus-Majakalla 7.8. klo 14.00, retkimaksu 50 €.

Lisätietoa ja ilmoittautuminen: Mauno Nivala puh. 044 719 1352 tai Martti Mäkinen puh. 044 336 1075

Lahdessa seurakuntapoikien kerhoissa muun muassa urheiltiin.

Markku Lehtinen
markku.lehtinen@evl.fi
@

Jaa artikkeli