Tiesitkö tätä Lahden urkuviikon johtajasta? Vaihtoi 2010-luvulla urkurista papiksi

Pauli Pietiläinen on pappina kutsumustyössään, mutta alan vaihto tuntuu silti haikealta. Ristinkirkon urkurina Pietiläinen ehti työskennellä toistakymmentä vuotta. Kuva: Markku Lehtinen

Pauli Pietiläinen tunnetaan yhä varsin laajalti urkurina. Hän on kuitenkin nykyisin Keski-Lahden seurakunnan pastori.

– Toukokuusta 2018 lähtien olen työskennellyt 100-prosenttisesti papin virassa.

Tarina menee siten, että Pietiläinen hakeutui jo 1980-luvulla Sibelius-Akatemiassa urkujensoittoa opiskellessaan myös teologiseen tiedekuntaan.

– Aloitin teologian opinnot siinä sivussa, mutta silloin ne vain hiipuivat.

Vuosina 2000–2005 Pietiläinen työskenteli Turun tuomiokirkon urkurina, ja teologia alkoi kiinnostaa uudelleen. Pietiläinen haki tiedekunnasta luvan jatkaa kesken jääneitä opintojaan.

– Kävin ensin joillakin luennoilla ja tunnustelin asiaa. Opintojen edetessä aloin kysyä itseltäni, olisiko minusta papiksi.

Alan vaihto herättää myös haikeutta

Pikkuhiljaa kutsumus vahvistui. Opiskelu jatkui urkurintyön ohessa vuoteen 2012, jolloin Pietiläinen valmistui teologian maisteriksi.

Pietiläinen vihittiin papiksi helluntaina 2014. Hän jatkoi vielä muutamia vuosia tehden sekä papin että kanttorin työtä.

Miltä alan vaihto nyt tuntuu?

– Joskus vähän haikealta, Pietiläinen myöntää.

Ristinkirkon urkurin virassa Pietiläinen työskenteli toistakymmentä vuotta. Tehtävällä on suomalaisten urkurien keskuudessa hieno maine.

– Messujen soittaminen oli Ristinkirkossa todella hienoa. Nyt olen rivipappi muiden joukossa. Toisaalta elämässä on asioita, joita ei voi saada yhtä aikaa, ja silloin on pystyttävä tekemään valintoja. Minua lämmittää myös se, että työlläni on hieno jatkaja, viittaa Pietiläinen helmikuussa aloittaneeseen Anna-Maija Virtaseen.

Markus Luukkonen

Jaa artikkeli