Suosittu kesäkahvila houkuttelee Heinolan yli satavuotiaaseen Vanhaan pappilaan

Heinolan Vanha pappila edustaa jugendtyyliä pieniruutuisine ikkunoineen, jyrkkine kattoineen ja linnunpääkoristeineen. Talo oli pappilakäytössä vuoteen 1963. Kuva: Lauri Laitinen

Heinolan Vanhassa pappilassa käy kuhina, kun vapaaehtoiset pistävät pystyyn kesäkahvilan lähetystyön hyväksi. Kahvila on avoinna kesätiistaisin klo 12–15.

Kesäkahvilaan kokoonnutaan herkuttelemaan ja tapaamaan tuttuja. Myös vieressä seisova tiekirkko houkuttelee tutustujia kesäkahvilaan.

– Kävijöitä on ollut noin 25–50 per päivä, joskus jopa 60 henkilöä yhtenä iltapäivänä. Silloin taisivat kyllä tulla jollain bussilla, kertoo kahvilassa vapaaehtoisena työskentelevä Helena Laitinen.

Laitinen on ollut toiminnassa mukana jo useana kesänä.

– Vanha pappila on niin viehättävä. Jos on hyvä ilma, voi olla terassilla. Sisälläkin on monta huonetta, kaikille riittää istumapaikka, Laitinen sanoo.

80 pullaa leivottavana

Vapaaehtoiset jakavat kesän vuorot tasan ja sopivat, kuka leipoo mitäkin. Tarjolle pyritään tekemään joka viikko jotain suolaista ja jotain makeaa. Kaikki leivonnaiset ovat laktoosittomia, ja gluteenittomia vaihtoehtojakin löytyy. Vapaaehtoiset ovatkin melkoisia jauhopeukaloita, sillä kerralla pitää leipoa esimerkiksi 70–80 pullaa. Kahvilan tuotteet ovat maksuttomia, vapaaehtoinen kahviraha kerätään seurakunnan lähetystyölle.

Laitinen on saanut kesäkahvilasta heti ensimmäisen vuoron, ja jotain suolaista pitäisi saada kahvipöytään.

– Ajattelin tehdä kasvispiirakkaa, sillä se sopii kaikille, Laitinen pohtii.

Vuonna 1902 valmistuneen Vanhan pappilan on suunnitellut arkkitehtitoimisto Wrede & Gripenberg. Pappila edustaa jugendtyyliä pieniruutuisine ikkunoineen, jyrkkine kattoineen ja linnunpääkoristeineen. Talo oli pappilakäytössä vuoteen 1963. Nykyisin Vanhassa pappilassa kokoontuu lähetys- ja muita piirejä sekä siellä pidetään kokouksia. Pappilaa vuokrataan myös yksityisiin tilaisuuksiin.

Vanhan pappilan kesäkahvila avoinna tiistaisin 13.8. saakka klo 12–15. Siltakatu 20, Heinola.

Tuulia Halttunen

Jaa artikkeli