Kesäksi säältä suojaan – Nastolan 215-vuotiaaseen puukirkkoon tehdään kattava julkisivuremontti

Vanhat maalit kirkon seinästä poistetaan käsin kaapimalla. Työn touhussa Henry Kupiainen.

Muutaman vuoden takaisen kuntaliitoksen myötä Nastolan seurakunnasta tuli osa Lahden seurakuntayhtymää. Samalla Lahteen saatiin 215-vuotias puukirkko, johon tänä kesänä tehdään kattava julkisivuremontti.

Näkyvin merkki korjaustöiden alkamisesta on valkea sääsuoja, jonka taakse kirkko on peitetty. Maalaus- ja korjaustyöt on määrä saada valmiiksi tulevana syksynä.

Korjaustöitä on suunniteltu jo jonkin aikaa. Ensimmäisenä rakennukselle tehtiin kattava kuntotutkimus, jonka perusteella on määritelty tarvittavat toimenpiteet. Lisäksi Museovirasto on antanut oman lausuntonsa kirkon korjaamisesta.

Kuntotutkimuksen mukaan kirkko on ulkopuoleltaan varsin hyvässä kunnossa. Julkisivuilla havaittiin pinnoitteen hilseilyä, maalin irtoilua ja yksittäisillä kohdin lahovaurioita, mutta puurakenteet ovat pääosin kovia.

Huonoimmassa kunnossa ovat kirkon itä- ja länsipäädyt, joissa ei ole räystäitä seiniä suojaamassa.

Rakenteissa on monin paikoin likaantumista, etenkin sokkelilistan ja nurkkien koristelaudoitusten sekä päätyjen koristeosien kohdilla.

Näkyvin kunnostettava kohde on kirkon ulkoseinien maalaus. Samalla se on myös suurin työ. Maalausurakan tekee Rappaustekniikka Laurell.

Kirkon korjaustyön kokonaiskustannusarvio on 550 000 euroa.

Kolminkertainen käsittely

Maalausurakka on alkanut vanhojen maalikerrosten poistamisella. Kirkon ja tapulin ulkoseinissä on useita kerroksia maalia, jotka poistetaan lähes kokonaan.

Maalien poistamiseksi seinille levitetään ensin maalinpoistoainetta, jonka jälkeen ne raaputetaan käsityönä puhtaaksi. Seinäpinnat käsitellään näin kaikkiaan kolmeen kertaan.

Maalinpoisto suoritetaan maalinpoistoaineella, koska työssä ei saa käyttää kuumailmapuhaltimia. Näin poistetaan pieninkin riski tulipalosta.

Kirkon julkisivumateriaaleissa ei ole asbestia, mutta vanhoissa maaleissa on sen sijaan runsaasti lyijyä ja sinkkiä, joten maalijäte kerätään työmaalta pois.

Kirkon uuden maalipinnan tarkkaa uutta värisävyä ei ole vielä päätetty. Sitä mukaa kun vanhoja maalikerroksia poistetaan, katsotaan myös, minkä värinen kirkko on parin vuosisadan aikana ollut. Näiden tietojen avulla tullaan päättämään uuden pellavaöljymaalin värisävy.

Kantavat rakenteet kunnossa

Kirkon katolla olevan ristin pallojalusta kultaus uusitaan. Paikoin kultaus on irronnut lähes kokonaan.

Kirkon vanhat ovet ja ikkunat kunnostetaan remontin yhteydessä. Ikkunoiden maalipinnat ovat monin paikoin huonossa kunnossa, ja siellä täällä ikkunoiden puitteista ja karmeista löytyy alkavia lahovaurioita. Uusittavaksi menevät myös ikkunaruutujen lasituskittaukset.

Kirkon vesikaton kantavissa puurakenteissa ei ole havaittu viitteitä vaurioista. Rakenteet ovat ikäänsä nähden hyväkuntoisia. Paanukaton tulevalle korjaamiselle tai uusimisille ei kantavien rakenteiden puolesta ole estettä.

Ulkovuorauksen korjaustyön yhteydessä on tarkoitus paikon kaivaa pihamaan pintaa nykyistä alemmas. Tähän asti maanpinta on paikoin ollut varsin lähellä julkisivun puuosia, mikä on altistanut ne maaperän kosteudelle.

Ja kun korjaamaan on lähdetty, urakkaan kuuluvat myös kivijalan irtoavien laastiosien korjaus sekä vesikaton metalliosien kunnostus. Kirkon katolla ylimmäksi kurottava ristin pallojalusta kullataan uudelleen. Paikoitellen vanha kultaus on irronnut ja hävinnyt pois pallosta kokonaan.

Markku Lehtinen
markku.lehtinen@evl.fi
@

Jaa artikkeli