Nykyinen kirkko ei ole Nastolan ensimmäinen – alkuperäinen 300-paikkainen 1600-luvulta

Edellinen iso peruskorjaus Nastolan kirkkoon tehtiin 2000-luvun alussa.

Hieman yli 200 vuotta taaksepäin tuntuu nyt pitkältä ajalta, mutta Nastolan ja sen kirkkojen historia yltää huomattavasti pitemmälle. Hallintopitäjäksi Nastola, tai silloin käytettiin nimeä Nyby (Uusikylä), muodostui 1400-luvun alkupuolella ja kappeliseurakunta siitä tuli 1500-luvun alussa.

Nyt kirkonkylän maisemaa hallitseva puukirkko ei suinkaan ole Nastolan ensimmäinen. Nastolan kappeliseurakunnan kirkko rakennettiin nykyisen sankarihautausmaan paikalle ilmeisesti 1630- ja 1640-lukujen taitteessa.

Tilaa vanhassa kirkossa oli noin 300 sanankuulijalle. 1700-luvun lopulla kävi selväksi, että kirkko on auttamatta liian pieni. Vuoden 1800 keväällä Ruotsin kuningas suostui nastolalaisten anomukseen rakentaa kirkkonsa puusta, ja perustusten tekoon ryhdyttiin seuraavan vuoden syksynä. Kirkkoa rakentamaan palkattiin rakennusmestari Matias Åkergren.

Nastolan kirkosta on löytynyt yllättävän vähän vanhoja valokuvia. Liekö syynä se, että 1800-luvun puolenvälin jälkeen valokuvauksen yleistyessä maalle ei vielä valokuvaajia riittänyt. Toisaalta siihen aikaan Nastolan kirkko oli varsin uusi rakennus, eikä esimerkiksi silloinen museoväki käynyt sitä kuvaamassa.

Edellinen iso peruskorjaus Nastolan kirkkoon tehtiin 2000-luvun alussa. Tuolloin muun muassa kirkon sisätiloihin tehtiin huomattavia muutos- ja korjaustöitä.

Muokattu 13.6. klo 10.38: Muokattu otsikkoa lyhyemmäksi

Markus Luukkonen

Jaa artikkeli