Kirkolliskokous runnoi läpi muutoksen – Päijät-Häme siirtyy kokonaan Mikkelin hiippakuntaan

Lahden seurakunnissa on pitkät yhteistyösiteet Tampereen hiippakuntaan, joka muun muassa perusti vuodenvaihteessa 2019 Lahteen sivupisteen. Nyt on edessä muutos kohti Mikkelin hiippakuntaa. Kuva: Markus Luukkonen

Kirkolliskokous on hyväksynyt torstaina hiippakuntarajoja koskevan muutospaketin, jonka seurauksena Päijät-Hämeen seurakunnat siirtyvät kokonaisuudessaan osaksi Mikkelin hiippakuntaa. Muutos koskee Lahden seurakuntayhtymää sekä Hollolan, Orimattilan ja Asikkalan seurakuntia.

Päätös syntyi äänin 77-30, 1 tyhjä. Kirkolliskokouksen päätöksen mukaan hiippakunnat muodostetaan jatkossa niin, että ne vastaavat maakuntarajoja.

Muutoksia perusteltiin muun muassa hiippakuntien koon, jäsenmäärien ja taloudellisten edellytyksien tasasuhtaisuudella. Päijät-Hämeessä lobattiin kahden vaihtoehdon puolesta. Toisessa Lahden seudun seurakunnat olisivat saaneet erioikeuden kuulua jatkossakin kahden eri hiippakunnan alueelle, ja toisessa koko muutospaketti olisi hylätty.

Molemmat esitykset kaatuivat kirkolliskokouksen äänestyksessä.

"Tilanne on kaikille uusi"

Asiasta käytettiin liki 50 puheenvuoroa, puolesta ja vastaan. Hallintovaliokunnan mietintöön sisältyi myös eriävä mielipide. Eriävän mielipiteen mukaan mietinnössä ei ollut riittävästi otettu huomioon Päijät-Hämeen seurakuntien kantoja ja etua.

Osassa puheenvuoroja uudistusta arveltiin tehtävän Mikkelin hiippakunnan tarpeista käsin ja varten. Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkisen mielestä on ymmärrettävää, että hiippakuntarajojen tarkistus herätti kritiikkiä ja monenlaista huolta.

– Tilanne on kaikille uusi. Toivon, että nyt näkisimme ne mahdollisuudet, joita uudistukseen sisältyy, Häkkinen sanoi.

Puheenvuorossaan Häkkinen totesi kirkolliskokoukselle, että asiasta ei hänen mielestään kannata tehdä hiippakuntien välistä riitaa.

– Tiernapoikia siteeraten, emme ole millään viekkauella emmekä vääryyellä tulleet teijän huoneeseenne, vaan kyse on kirkolliskokouksen käynnistämästä prosessista.

Hiippakuntarajojen tarkistus maakuntapohjaiseksi on Häkkisen mukaan Mikkelin hiippakunnalle suuri muutos.

– Haikeana luovumme kolmesta seurakunnasta, mutta samalla otamme lämpimästi vastaan Pieksämäen seurakunnan ja Hollolan rovastikunnan seurakunnat. Teemme tuomiokapitulissa parhaamme muutoksen onnistumiseksi.

Hiippakuntarajat vastaamaan maakuntarajoja

Vuoden 2020 alusta alkaen Turun arkkihiippakuntaan kuuluvat Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnat, Tampereen hiippakuntaan kuuluvat Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnat, Oulun hiippakuntaan kuuluvat Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnat, Mikkelin hiippakuntaan kuuluvat Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen maakunnat, Kuopion hiippakuntaan kuuluvat Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakunnat, Lapuan hiippakuntaan kuuluvat Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Suomen maakunnat. Uudenmaan maakunta jakautuu Helsingin ja Espoon hiippakuntiin nykyisellä tavalla.

Markus Luukkonen

Jaa artikkeli