Nastolassa kastettiin viime vuonna lähes kaikki syntyneet

Ristiäisissä eli kastejuhlassa ihminen saa kasteen, jonka myötä hänestä tulee kotiseurakuntansa ja koko maailmanlaajuisen kirkon jäsen.

Lahden Nastolassa kastettiin vuonna 2018 lähes kaikki syntyneet, ilmenee Päijät-Hämeen seurakuntien keskusrekisterin tilastoista. Syntyneitä kirjattiin Nastolan seurakunnan alueella viime vuonna 119, ja vauvojen kasteita toimitettiin 113 kertaa. Kastettujen osuus on peräti 95 prosenttia. Suhdeluku on viime vuosien ylivoimaisesti korkein.

– Nastolan seurakunnan tilastoissa oli iloinen yllätys, kommentoi kirkkoherra Kari Eskelinen.

– Jostain syystä nastolalaiset perheet ovat päättäneet viedä lapsensa kasteelle. Jää hieman salaisuudeksi, mitkä kaikki tekijät ovat kehityksen taustalla. Toisaalta lapsi- ja perhetyössä on puhuttu ja opetettu systemaattisesti kasteen merkityksestä. Ehkä se on osaltaan vaikuttanut perheiden päätöksiin. Kasteasiaan näyttää nyt olevan myönteinen imu, Eskelinen arvioi.

Myös Keski-Lahdessa tapahtui hyvää kehitystä, kun kastettujen osuus kasvoi 66 prosenttiin. Kirkkoon kuuluvien osuus on Lahden seurakuntayhtymän alueella vähäisintä Lahden keskustassa.

Lahden viiden seurakunnan alueella, Joutjärvellä, Keski-Lahdessa, Launeella, Salpausselällä ja Nastolassa, oli syntyneitä kaikkiaan 1 001. Vauvojen kasteita toimitettiin 679 kappaletta.

Ristiäisissä eli kastejuhlassa ihminen saa kasteen, jonka myötä hänestä tulee kotiseurakuntansa ja koko maailmanlaajuisen kirkon jäsen. Kasteen perustana on Jeesuksen antama kaste- ja lähetyskäsky.

Markus Luukkonen

Jaa artikkeli