30 prosentin leikkaukset Lahden seurakuntien kiinteistösuunnitelmassa

Yhtä leirikeskusta ehdotetaan suljettavaksi, isoja vähennystarpeita myös Joutjärvellä ja Nastolassa

Kiinteistösuunnitelmaa käsitellään seuraavan kerran kirkkovaltuuston iltakoulussa Liipolan seurakuntakeskuksessa, jonka tulevaisuus on myös pohdinnassa. Kuva: Pekka Paloranta

Lahden seurakuntayhtymän kiinteistösuunnitelma vuosille 2019-2026 on etenemässä lausuntokierroksen jälkeen kirkkovaltuuston hyväksyttäväksi. Kunnianhimoisen suunnitelman mukaan kiinteistöjen kokonaismäärää on vuoteen 2026 mennessä vähennettävä 30 prosentilla.

Seurakuntayhtymän on muun muassa valmistauduttava luopumaan ainakin yhdestä leiri- ja kurssikeskuksesta. Vaihtoehtoja ovat Hollolassa sijaitsevat Siikaniemi ja Upila sekä Luomaniemen toimintakeskus Nastolassa.

Seurakunnista neliömääräisesti suurimmat vähennystarpeet on osoitettu Nastolan ja Joutjärven seurakunnille, Nastolaan 1000 ja Joutjärvelle 850 neliömetriä.

Kiinteistösuunnitelman mukaan kirkot ja kappelit pidetään myös tulevaisuudessa hyvässä kunnossa ja toimintoja keskitetään niihin. Vuoden 2017 tilastojen mukaan kirkkosalien käyttöasteet ovat kiitettävät Launeella ja Ristinkirkossa.

Salpausselän ja Joutjärven kirkkojen käyttöasteet ovat kohtuulliset, mutta käyttöä olisi mahdollista lisätä. Nastolan kirkon käyttö rajoittuu muita selkeämmin viikonloppuihin ja kirkollisiin tilaisuuksiin.

Kiinteistökanta kasvoi 2000-luvulle asti

Torstaina kokoontunut Lahden yhteinen kirkkoneuvosto pohti jo sitä, kuinka suunnitelmasta päästään perusteellisen harkinnan jälkeen toteutukseen. Esillä oli myös kysymys, tarvitaanko seurakuntayhtymässä tulevaisuudessa viittä paikallisseurakuntaa.

Kiinteistösuunnitelmaa käsitellään seuraavan kerran kirkkovaltuuston jäsenille tarkoitetussa iltakoulussa 2. toukokuuta. Valtuustoseminaari järjestetään Liipolan seurakuntakeskuksessa.

Lahden ja Nastolan seurakuntien kiinteistökanta on kasvanut voimakkaasti 1960-luvulta aina 2000-luvulle asti. Kasvuvauhti taittui 2000-luvulla, jolloin on tehty enemmän peruskorjauksia kuin uusien rakennusten rakentamista.

Uuden kiinteistösuunnitelman taustalla ovat kasvavat ylläpito- ja korjauskulut ja toisaalta tasaisesti pienenevä kirkollisverokertymä.

Maltilliset säästöt vuonna 2020

Lahden yhteinen kirkkoneuvosto vahvisti torstain kokouksessaan myös talousarvion kokonaiskehyksen vuodelle 2020. Tuloslaskelma perustuu 17,9 miljoonan euron kirkollisverotulo- ja 2,3 miljoonan euron valtionrahoitusarvioon.

Toiminnasta kertyvien tuottojen määräksi vuodelle 2020 on arvioitu 5,1 miljoonaa euroa ja kuluiksi 21,3 miljoonaa euroa. Budjetin loppusumman on arvioitu vähentyvän noin 150 000 euroa kuluvaan vuoteen verrattuna.

Investointeihin esitetään varattavaksi 1,9 miljoonaa euroa. Merkittävimmät vuodelle 2020 kaavaillut investoinnit ovat Launeen tilaratkaisut, Ristinkirkon vesieristysten korjaaminen sekä Nastolan kirkon kattopaanujen hankinta.

Kokonaisraami menee seuraavaksi kirkkovaltuuston hyväksyttäväksi.

Markus Luukkonen

Jaa artikkeli