Luomaniemen kappeli sai viime silauksen sekä siunauksen

Piispa Matti Repo siunasi käyttöön Luomaniemen uudet alttarikalusteet ja kirkkotekstiilit.

Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo siunasi 7. huhtikuuta piispanmessun aluksi käyttöön Nastolan Luomaniemen toimintakeskuksen kappelin uudet alttarikalusteet. Vuonna 2014 käyttöön otettu toimintakeskus tuli näin ikään kuin lopullisesti valmiiksi.

Nastolan seurakunnan kirkkoherra Kari Eskelinen kertoo, että noin viisi vuotta sitten, kun toimintakeskus otettiin käyttöön, alttarikalusteita ei vielä hankittu. Nyt Luomaniemen kappeliin on saatu uusi alttaripöytä ja lukupulpetti. Lisäksi kalusteisiin kuuluu alttaritekstiilien säilytyslaatikosto.

Alttarikalusteet on suunnitellut koko toimintakeskuksen suunnittelusta vastannut Arkkitehtitoimisto Arkviiri Oy. Koivusta valmistetut kalusteet on tehnyt hienopuuseppä Raimo Kantonen.

Kalusteiden suunnittelussa lähtökohtana on ollut se, ettei kappeli ole kirkkorakennus, vaan osa leirikeskusta. Niinpä muotokieli ja materiaalit on sovitettu juuri Luomaniemeen. Tavoitteena on ollut tehdä kalusteista kevyet ja ilmavat, samalla kun ne korostavat luontoa.

Kappeli on toisaalta pieni tila, mutta siirtoseinä avaamalla se liittyy suureen saliin. Niinpä kalusteet on tehty helposti liikuteltaviksi.

Alttaritekstiileihin kuuluvat antependium eli alttarivaate, lukupulpetin liina ja valkoinen papin kasukka sekä stola kasukan päälle. Tekstiilit on suunnitellut ja valmistanut tekstiilitaiteilija Helena Vaari.

Kirkkotekstiilejä Luomaniemessä on kolmet, joita vaihdetaan kirkkovuoden eri ajanjaksojen mukaan. Värit ovat vihreä, valkea ja violetti.

Luomaniemen kappelissa luonto on esillä näkyvästi ja lähellä suurten ikkunoiden takana.

– Vihreään alttarivaatteeseen ja lukupulpetin liinaan on kirjottu sammalten kruunuja sekä puolukan ja mustikan lehtiä. Luonto on täynnä symboliikkaa. Sammaleen latvat ovat kuin taivaan tähtiä, Helena Vaari toteaa.

Markku Lehtinen
markku.lehtinen@evl.fi
@

Jaa artikkeli