Entisten nuorten kuoro Hymnos esiintyy edelleen

Entinen nuorisokuoro Hymnos esiintyy pääsiäisenä Nastolan kirkossa.

Pääsiäisenä Nastolan kirkossa kuullaan Hymnos-kuoron konsertti. Viime vuosisadalla perustettu nuorisokuoro palaa esiintymään nyt jo toisen kerran aikuisten kokoonpanolla.

1970-luvulla aloittanut kuoro konsertoi säännöllisesti vielä 1990-luvulla. Kuoron uusi tuleminen nähtiin jouluna 2016, ja nyt on vuorossa pääsiäiskonsertti.

Kuoronjohtaja Juha Korkeamäen mukaan konserttiin on otettu lauluja kuoron ohjelmistosta aina 1970-luvun puolivälistä alkaen. Valinnanvaraa onkin ollut runsaasti.

– Mukaan on otettu kattava läpileikkaus kuoron eri aikakausien ohjelmistosta. Kuorolaiset saivat myös esittää omia toiveitaan konserttiin tulevista lauluista, Korkeamäki kertoo.

Konsertissa kuullaankin teoksia perinteisestä kirkkomusiikista seurakuntanuorten laulujen kautta negrospirituaaleihin.

Konsertille nimen antanut teos Enkeli vieritti pois kiven oli kuoron jokaisen laulajan toivelistalla.

Elina Poluksen mukaan nuoruuden kokemukset yhdistävät edelleen kuorolaisia.
 

Hyvä, vahva yhteishenki

Mutta mikä saa vuosien, tai vuosikymmenten, jälkeen kuorolaiset yhteen harjoittelemaan ja esiintymään yhdessä? Elina Polus ja Harri Korkeamäki kertovat syyksi nuoruudessa yhteen hitsautuneen porukan, jolla oli aikanaan lahjakas ja karismaattinen johtaja, kuoron perustaja, kanttori Juha Kuparinen.

Kuparisen johdolla nuorisokuoro harjoitteli ja esitti nuoren seurakunnan veisujen lisäksi hyvinkin vaativia kuoroteoksia. Harjoittelun, esiintymisten ja useiden ulkomaanmatkojen myötä syntyneet ystävyyssuhteet ovat kantaneet läpi vuosikymmenten.

– Olemme yhdessä kokeneet jotain niin ainutlaatuista, että halusimme kokoontua ja esiintyä vielä yhdessä, vuodesta 1985 kuorossa laulanut Elina Polus toteaa.

– Hymnos oli erittäin tiivis porukka, meillä oli hyvä, vahva yhteishenki, vuonna 1981 kuoroon liittynyt Harri Korkeamäki lisää.

Elina Polus jatkaa, että musiikki ja sen sointi tuovat mieleen jänniä takaumia. Laulaessa tulee mieleen aivan kuin olisi kulkenut ajassa yli 30 vuotta taaksepäin.

–Näiden kokemusten perusteella voi rohkeasti olettaa, ettei tulevan pääsiäisen konsertti tule olemaan Hymnoksen viimeinen. Tuossa kuorolaisen kanssa puhuttiin, että vaikka olemme lähteneet nuorisokuorosta, niin näinköhän tulemme vielä joskus tänne rollaattoreilla, Polus tuumaa.

”Enkeli vieritti pois kiven” Hymnoksen pääsiäiskonsertti Nastolan kirkossa ma 22.4. klo 15, vapaa pääsy, ohjelma 10 euroa, konsertin tuotto srk:n diakoniatyölle.

Harri Korkeamäki aloitti laulamisen Hymnoksessa vuonna 1981.
 

Markku Lehtinen
markku.lehtinen@evl.fi
@

Jaa artikkeli