Autoilu ei sovi hautausmaille – ongelmia ollut varsinkin Läntisellä hautausmaalla

Hautausmailla autolla ajaminen on pääsääntöisesti kielletty. Ainoastaan liikuntarajoitteiset henkilöt saavat tulla haudoille autolla.

Kuvittele mielessäsi seuraava tilanne.

Läheisesi on kuollut ja osallistut hänen hautajaisiinsa. Vainajan siunaamisen jälkeen saattoväki lähtee kappelilta arkun jäljessä kulkueena kohti hautapaikkaa. Mutta sitten pitääkin tehdä mutka ja lähteä kiertämään toista kautta, kun hautausmaan käytävän tukkii sille pysäköity auto.

Tai kuvittele toinen tilanne.

Olet tullut läheisesi haudalle vaikkapa tuomaan sille kukkia. Jo jonkin matkan päästä huomaat, että hautakivi on nurin. Lähemmäs päästyäsi erotat kaatuneen kiven juuressa auton pyöränjäljet. Kysyt asiasta hautausmaan työntekijältä. Hän kertoo, että kivi kaatui, kun läheisellä haudalla autolla käynyt henkilö osui peruuttaessaan kiveen.

Läheisen haudan päälle on saattanut myös painautua autonrenkaiden jäljet.

Voisit vielä kuvitella kolmannenkin tilanteen.

Kesällä hautausmaan työntekijä ajaa työkoneella hautausmaan käytävällä. Koneen kuljettajan istuimelta on edessä olevaan maansiirtokauhaan matkaa muutama metri. Ajaessaan koristepensaiden vierestä kahden käytävän risteykseen, risteykseen päätyy ensin kauha, mutta istutusten vuoksi sivuille ei juuri näe. Sitten seuraa pelästyminen, kun kauhaan lähes törmää risteävää käytävää tuleva auto.

Vaikka saattaa olla vaikea uskoa, niin esimerkiksi tällaista on tapahtunut Lahden hautausmailla.

Ongelma koskettaa lähes kaikkia Lahden hautausmaita lukuun ottamatta Vanhaa hautausmaata ja Nastolaa.

Ongelmia autoilijoiden kanssa on ollut varsinkin Läntisellä hautausmaalla, jonka läpi kulkee kevyen liikenteen väylä. Sen alussa ovat liikennemerkit moottoriajoneuvolla ajo kielletty yhdistettynä kevyen liikenteen väylän merkkiin. Sen lisäksi, että kevyen liikenteen väylää pitkin tullaan haudoille, niin sitä käytetään myös läpiajoon Jalkarantaan Kankaankadulle.

Hautausmaiden työntekijät kertovat, että liikuntarajoitteiset henkilöt saavat tulla läheisensä haudalle autolla. Mutta kaikkien muiden tulee jättää autonsa merkityille pysäköintipaikoille ja kävellä haudoille.

Markku Lehtinen
markku.lehtinen@evl.fi
@

Jaa artikkeli