Kärkölässä soivat käsikellot

Kanttori Kirsi Skantz-Viljakainen esittelee Kärkölän kappeliseurakuntaan äskettäin hankittuja käsikelloja.

Kärkölän kappeliseurakunnan kanttori Kirsi Skantz-Viljakainen avaa kaksi mustaa laatikkoa. Sisältä paljastuu kolme oktaavia kuoro- eli chimeskelloja, joita voidaan kutsua myös putkikäsikelloiksi. Sellaisia ei kovin monessa seurakunnassa ole.

- Kellojen ääni muistuttaa oikeiden käsikellojen ääntä, mutta nämä ovat hinnaltaan vähän edullisemmat ja kestävämmät. Niitä ei käytössä tarvitse varoa yhtä paljon eikä pitää valkoisia puuvillahanskoja kädessä.

Käsikelloilla soitetaan yleensä instrumentaalimusiikkia käsikelloyhtyeissä, joissa on useita soittajia. Kellot ovat asetettuina pöydälle soittajien eteen, ja yksi kello vastaa yhtä säveltä. Chimeskelloja käytetään usein rikastuttamaan lapsikuorotyötä, jolloin lapset voivat laulaessaan soittaa kelloilla diskanttiääniä sekä sointuja.

Seppo Kirkinen, Skantz-Viljakaisen ensimmäinen urkujensoiton opettaja Sibelius-Akatemian ajoilta, on ollut käsikello- ja choirchimeskellomusiikin uranuurtaja Suomessa.

Kärkölän kappeliseurakunnan lapsikuoro on tänä syksynä ehtinyt harjoitella muutaman kerran kellojen soittoa, ja ensimmäinen esiintyminen oli jo kahden harjoituskerran jälkeen mikkelinpäivänä.

Kanttori toivoo, että käsikellojen myötä lapsikuoro saisi lisää innokkaita laulajia ja soittajia.

- Toivottavasti kärköläläiset lapset huomaavat tämän harvinaisen harrastusmahdollisuuden ja tulevat innolla mukaan. Yhdessä laulaminen ja soittaminen kasvattavat musiikillisia ja sosiaalisia valmiuksia. Haluan rohkaista laulavaisia lapsia mukaan lapsikuorotoimintaan. Harjoittelemme yleensä keskiviikkoisin klo 17-18 seurakuntakeskuksessa Järvelässä, Skantz-Viljakainen kannustaa.

- Mikäli innostusta löytyy myös nuorten ja aikuisten keskuudesta, voimme kokeilla käsikelloyhtyeenä soittamista aluksi projektiluonteisesti.

Jos kiinnostuit tai jos lapsesi on kiinnostunut lapsikuorotoiminnasta ja käsikellojen soittamisesta, lisätietoja saa Kärkölän kappeliseurakunnan kanttorilta, kirsi.skantz-viljakainen@evl.fi, p. 050 559 3148

Laura Visapää
laura.visapaa@evl.fi
@

Jaa artikkeli