Kantelemessu ensi kertaa Lahdessa

Mäijät-kanteleyhtye soittajia: (takarivi) Kati Saukkonen, Satu Hämäläinen, Nina Tetri-Mustonen. Kati Miettinen, Siskoliisa Keskiväli ja Sari Vesanoro, (eturivi) Anna Jäkälä, Anu Alviola, Henna Huusko ja Kaisu Halinen.

Joutjärven seurakunnassa vietetään Lahden ensimmäistä kantelemessua sunnuntaina 4.11.

- Kantele taipuu monenlaiseen musiikkiin ja kirkkoakustiikka vielä osaltaan vahvistaa kanteleiden ainutlaatuista ja herkkää soundia, kuvaa Lahden konservatorion kanteleensoitonopettaja Anu Alviola.

Messu on kokonaan sävelletty alku- ja loppusiunausta lukuun ottamatta. Melodiat ovat helposti laulettavia ja sanoitus matalakirkollista kansankieltä. Messussa ollaan siis jalat maassa, pää pilvissä. Mun kanteleeni -teema kulkee mukana monessa laulussa.

Kantelemessun musiikista vastaa Alviolan Mäijät -kanteleyhtye, joka on aloittanut Lahden konservatoriossa syksyllä 2015. Tällä hetkellä yhtyeessä on kymmenkunta soittajaa ja pienkanteleet 5-kielisistä 19-kielisiin.

Kanteleryhmässä soittaa myös lahtelainen seurakuntapastori Nina Tetri-Mustonen, jonka aloitteesta kantelemessu alun perin sävellettiin ja sanoitettiin. Kantelemessu sai ensiesityksensä heinäkuussa 2006 vuosittaisessa amerikansuomalaisten FinnFest-tapahtumassa Nasellessa Washingtonissa.

Tetri-Mustonen työskenteli 2000-luvun alussa Oregonissa, jossa kanteleryhmä Livakoiden ohjaaja Satu Mikkola sai idean kantelemessusta. Tetri-Mustonen innostui asiasta ja sai Porvoon seurakunnan kanttorin Jarkko Yli-Annalan säveltämään Livakoille kantelemessun. Sanoitus pyydettiin Anna-Mari Kaskiselta. Livakat oli kantelemessukiertueella Suomessa 2007, ja messua vietettiin mm. Olarin ja Tikkurilan kirkoissa sekä ulkosuomalaisparlamentin yhteydessä Tampereella.

Mäijät-kanteleyhtyeessä soittaa myös suntio Anna Jäkälä, joka on ollut mukana suunnittelemassa messua omalle työpaikalleen Joutjärven kirkkoon. Mäijien lisäksi mukana ovat messulaulajat sekä viulisti Merja Kutvonen ja rumpali Juho Kostiainen.

Kantelemessu

Su 4.11. klo 10 Joutjärven kirkko

Kanteleryhmä Mäijät

Messulaulajat, Merja Kutvonen, viulu, Juho Kostiainen, rummut

Laura Visapää
laura.visapaa@evl.fi
@

Jaa artikkeli