Karistossa huutava pula kirkon toimitiloista

Lahden seurakuntayhtymä etsii pysyvää tilaratkaisua voimakkaasti kasvavalle alueelle.

Kariston alue kasvaa, mutta seurakunnalla ei ole omia toimitiloja. Kuva: Markku Lehtinen

Seurakuntayhtymä alkaa etsiä pitkäaikaista ratkaisua Kariston tilaongelmaan.

Joutjärven seurakunnalla ei ole Karistossa pysyviä toimitiloja, vaikka alueen väestömäärä on noussut 10 vuodessa muutamista sadoista yli 2 000 asukkaaseen. Määrän ennustetaan vielä kaksinkertaistuvan vuoteen 2025 mennessä.

Alueella asuu paljon lapsiperheitä, joiden kerhoille ja muulle toiminnalle on kysyntää.

– Todellakin kaipaamme tänne seurakunnan tiloja. Kotiäideillä on iso sosiaalinen tarve käydä perhekerhossa. Neljän seinän sisälle jämähtää niin helposti, sanoo Karistossa asuvan Nooan äiti Heidi Kuokkanen.

Kirkkoherra Hannes Wallinin mielestä uusilla tiloilla on kiire.

– Tilat ovat olleet Karistossa ongelma jo vuosia. Alueen syntyvyys on suuri, mikä näkyy kastetilastoissa. Haluaisimme säilyttää tämän kehityksen.

Keskeinen sijainti tärkeää, mutta omakotitalo ei käy

Kiinteistöpäällikkö Jukka-Pekka Penttisen mukaan seurakuntayhtymä alkaa ratkoa Kariston tilakysymystä ensi vuonna. Selvitettävänä on, vuokrataanko vai rakennetaanko omat tilat tai löytyykö sopivat yhteiskäyttötilat toisen toimijan kanssa.

Perhekerhoikäisen Alvarin äiti Anni Toivosen mielestä tilojen keskeinen sijainti on tärkeää.

Tällä hetkellä seurakunnan lähimmät päiväkerhot toimivat Kauppakeskus Karismassa.

– Se on kaukana. Tilassa ei ole ikkunoita, eikä sinne voi antaa avaimia kenelle tahansa kauppakeskuksen turvallisuusasioiden vuoksi, kirkkoherra Wallin sanoo.

Keskellä Karistoa yksityiskodissa perhekerhoa pyörittää kristillinen Kohtaamispaikka-yhdistys.

– Seurakunta ei voi vain ostaa omakotitaloa ja järjestää siellä toimintaa, koska kokoontumistilan tekniset vaatimukset ovat erilaiset, Penttinen huomauttaa.

Jostain pitää luopua, jos rakennetaan uusi tila

Wallinin mielestä tilakysymys on ratkaistavissa, jos tahtoa löytyy. Uudisrakennuksen kustannukset olisivat Penttisen arvion mukaan 0,4–0,5 miljoonaa euroa.

Kirkkoherra ihmettelee, miksi yhtymä on satsannut viime vuosina eniten Salpausselän seurakunnan kiinteistöihin.

Väestöltään pienenevässä Jalkarannassa seurakuntakodin miljoonan euron peruskorjaus valmistui vuonna 2017. Harjunalustan seurakuntakodin remontti maksoi 0,7 miljoonaa euroa vuonna 2016.

Penttinen huomauttaa, että seurakunnassa on jo luovuttu Riihelän ja Kasakkamäen kiinteistöistä.

Seurakuntien omistamien tilojen vähentäminen on tavoitteena koko yhtymän alueella. Uudisrakennuksen rakentaminen Karistoon tarkoittaisikin sitä, että jostain pitäisi luopua. Wallinin mukaan ”kiinteistöjen käyttäjämääriä on pystyttävä tarkastelemaan kriittisesti”.

Joutjärven seurakunnan alueella Kunnaksen seurakuntakodin kohtalo riippuu paljon siitä, sulkeeko kaupunki sisäilmaongelmien kanssa kamppailevan Kunnaksen koulun.

– Seurakuntakodilla toimivat koululaisten iltapäiväkerhot. Käyttöaste putoaa aika alas, jos koulu lähtee, Penttinen sanoo.

Karistossa seurakuntayhtymä luopui huoneistosta vuonna 2013, kun päivä- ja perhekerhot pääsivät niille tarkoitettuun tilaan Kariston koululle. Vuokrasopimus kaupungin kanssa päättyi jo syksyllä 2016 koulun tilanahtauden vuoksi.

Teemu Leppänen

Jaa artikkeli