Kesähäät pitävät pintansa

Alttarille voi astella muunkin musiikin kuin marssin tahdissa.

Kanttori Leena Kanninen sanoo, että morsiusparin toiveiden mukaan mennään vihkitilaisuudessa.

”Tahdon” sanotaan useammin suviaikaan kuin talven pakkasilla. Esimerkiksi Asikkalan kirkossa on tämä vuonna arviolta 40 vihkitilaisuutta, joista yli kolmekymmentä sijoittuu kesäkauteen.

Joskus vuosien kierto osuu niin, että allakasta löytyy hääpäiväksi lauantai, joka on helppo muistaa. Tänä vuonna tuo päivä on 18.8.2018. Silloin Asikkalan kirkossa on peräti neljä vihkimistä.

Musiikki kuuluu useimpiin häihin. Perinteisesti häissä soitetaan morsiusparille sisääntulomusiikki ja lähtömusiikki, ja häävieraat laulavat virren.

Musiikki juhlistaa tilaisuutta, ja kertoo ehkä jostain parille tärkeästä asiasta. Kesähäissä usein veisattu Suvivirsi nostaa hääväellekin muistot mieleen ja ylevöittää.

Asikkalan seurakunnan kanttori Leena Kanninen kertoo, että Melartinin ja Mendelssohnin marssit ovat edelleen suosittuja. Melartinin teos on juhlamarssi satunäytelmästä Prinsessa Ruusunen ja Mendelssohnin häämarssi näytelmästä Kesäyön unelma.

Usein puhutaan häämarsseista, mutta alku- ja päätösmusiikin ei kuitenkaan tarvitse olla marsseja.

- Morsiusparin toiveiden mukaan vihkitilaisuudessa mennään. Elokuvamusiikki on suosittua, mutta Titanicia ei enää pyydetä. Uudella sukupolvella on uudet toiveet. Rappia ei kukaan ole vielä pyytänyt kirkkoon häämusiikiksi.

Kun morsiuspari valitsee musiikkia, on hyvä muistaa, että vihkitilaisuus on jumalanpalvelushenkinen, ja musiikki tulee siksi valita harkiten. Kevyin musiikki säästetään hääjuhlaa varten.

Vain harvoin morsiusparin musiikkivalintoja ei voida toteuttaa.

- Lähtökohtana on, että yritetään toteuttaa sitä musiikkia, mitä vihkipari haluaa. Musiikki ja rakkauteen liittyvät asiat ovat mielestäni Jumalasta lähtöisin, sanoo Kanninen.

Häämusiikista kannattaa sopia hyvissä ajoin yhdessä kanttorin kanssa. Näin varmistuu, että musiikki on vihkitilaisuuteen sopivaa ja että kanttori pystyy sen myös esittämään.

- Mitä uudempaa musiikki on, sitä vaikeampaa on löytää siihen nuotteja. Kanttori ei ehdi kirjoittaa nuotteja äänitteiltä. Myös tekijänoikeudet on huomioitava. Kun nuotit löytyvät, musiikki täytyy sovittaa uruille. Jokaiset urut ovat erilaiset ja vaativat omanlaisensa sovituksen. Asikkalan kirkon uruissa on onneksi hyvin äänikertoja häämusiikin toteutukseen. Vastaavanlaiset, hollolaisen urkurakentaja Jurvan urut, löytyvät Suomesta vain neljästä kirkosta.

Virsikirjassa on vain muutamia vihkivirsiä. Virsi 822 alkaa sanoin ”Se tuntee onnen syvän ja riemun sydämen, ken puolison saa hyvän”. Virsi lauletaan Suvivirren sävelellä, joten siihen pääsee jokainen mukaan. Muita suosittuja vihkitilaisuudessa käytettyjä virsiä ovat Herra kädelläsi ja Soi kunniaksi Luojan.

Kanttoria voi pyytää myös laulamaan vihkitilaisuudessa. Suosittuja lauluja viime vuosina ovat olleet Juha Tapion ja Pekka Simojoen laulut. Johanna Kurkelan esittämä Rakkauslaulu oli kanttorilta toivotuin yksinlaulu viime vuonna. Omaakin musiikkia voi kirkko tuoda: ystävän, sukulaisen tai ammattimuusikon laulamaan ja soittamaan. Vihkitoimituksen kesto on puolisen tuntia, joten siihen mahtuu hyvin musiikkia.

Laura Visapää
laura.visapaa@evl.fi
@

Jaa artikkeli