Veteraanien Muistokoivikko luovutettiin Kärkölän kappeliseurakunnalle

Kansallista veteraanipäivää juhlittiin Kärkölän seurakuntakeskuksessa 27.4.

Kansallista veteraanipäivää juhlittiin Kärkölän seurakuntakeskuksessa 27.4. Juhlan yhtenä osana oli Kärkölän sotilaspoikien istuttaman Veteraanien Muistokoivikon ja siihen liittyvän kivipaaden luovuttaminen Kärkölän kappeliseurakunnalle.

Juhla alkoi seppelpartion lähettämisellä sankarihaudoille Kärkölän kirkolle. Juhlaan oli kutsuttu myös Kärkölän Yhtenäiskoulun oppilaat, joiden edustajana Max Markkola piti oppilaan puheen.

Kärkölän emerituskirkkoherra, Kärkölän Sotaveteraanien hallituksen jäsen, Martti Myllärinen kohdisti luovutuspuheessaan koululaisille kutsun.

- Luovutamme Muistokoivikon ja muistopaaden Kärkölän kappeliseurakunnalle, mutta kutsumme kaikki teidät nuoret mukaan talkoisiin hoitamaan Muistokoivikkoa.

Veteraanien Muistokoivikoksi nimetty visataimikko istutettiin ja siunattiin viime syksynä 29.9.2017. Järvelän seurakuntakeskuksen puistoalueelle istutetut kymmenen visakoivua kuvaavat sotaveteraanien sitkeyttä ja työn arvoa. Kärkölä menetti sodissa yli sata kaatunutta, joista 90 on haudattu kirkon edessä olevaan sankarihautausmaahan.

Muistokoivikon kivipaateen kiinnitettiin 21.10.2017 laatta, missä on teksti ”1939-1945 Veteraanien Muistokoivikko/ Muistakaa heille kallis on maa” sekä koivikon ja paaden lahjoittajat, Kärkölän Sotaveteraanit ja Sotilaspojat.

Kärkölän Sotaveteraanien puheenjohtaja Matti Järvelä toimi yhdessä varapuheenjohtaja Tapio Kanervan kanssa Muistokoivikon ja muistopaaden puuhamiehenä. Tammikuussa 2018 kuolleelle Matti Järvelälle sotilaspoika- ja veteraanityö oli sydämenasia. Hän toimi Kärkölän Sotaveteraanien puheenjohtajana vuosina 2007-2017 luovuttaen tehtävänsä seuraajalleen kymmenen päivää ennen kuolemaansa.

Sotilaspoika- ja veteraanityöhön Järvelää veti se, että hän joutui jo nuorena näkemään Järvelän asemalla, kotinsa vierellä, junavaunuja, joissa oli sotarintamalla kaatuneita vainajia. Järvelä oli vain 10-vuotias, kun hän liittyi Sotilaspoikiin kesällä 1942, jatkosodan aikana.

Kärkölän Veteraanipäivän juhla jatkui pihapuistikosta seurakuntasaliin, jossa pidettiin puheita, kuultiin koululaisten musiikkiesityksiä ja juotiin kakkukahvit.

Laura Visapää
laura.visapaa@evl.fi
@

Jaa artikkeli