Jumalanpalvelus Hennala 1918 –muistomerkillä

Jumalanpalveluksen Henna 1918 -hautamuistomerkillä toimittavat Heikki Pelkonen, Kaija Jyrkkä ja Kati Saukkonen.

Helatorstaina 10.5. kello 12 on muistojumalanpalvelus Hennala 1918 -hautamuistomerkillä. Muistomerkki sijaitsee Lahti-Helsinki -valtatien itäpuolella Hennalan kasarmeja vastapäätä huoltoaseman ja Tapparakadun välisessä metsikössä.

Helatorstain muistojumalanpalvelus on osa Hennala 1918 -muistoviikkojen päätilaisuuksia ja muistojumalanpalveluksen toimittavat Kati Saukkonen, Heikki Pelkonen ja Kaija Jyrkkä. Musiikista vastaavat Lahden Seurakuntien Puhallinorkesteri johtajanaan Reijo Korhonen sekä Leena Eskelinen ja Miikka Kallio.

Muistojumalanpalveluksessa muistetaan erityisesti kaikkia vuoden 1918 sisällissodassa Lahden alueella surmansa saaneita ja rukoillaan heidän ja heidän läheistensä sekä myös kaikkien niiden puolesta, jotka olivat osallisia heidän kuolemaansa. Muistojumalanpalveluksen yhteydessä on mahdollisuus laskea kukka hautamuistomerkille.

Sisällissodan 1918 muistomerkit ja muistamisen paikat ovat edelleen erikseen punaisille ja valkoisille. Seurakuntien hautausmailla on kumpiakin muistomerkkejä. Mustankallion hautausmaalla on punaisten naisten muistomerkki ja hauta-alue sekä punaisten muistomerkki. Vanhalla hautausmaalla on 1918 sodassa kuolleiden saksalaisten sotilaiden muistopatsas ja Nastolan hautausmaalla on valkoisten ja punaisten muistomerkit. Tänä vuonna on tärkeää, että molempien sodan osapuolien uhrien muistoa kunnioitetaan.

Vuoden 1918 muisto velvoittaa rakentamaan rauhaa, joka on enemmän kuin väkivallan poissaoloa. Muistovuosi kutsuu rakentamaan oikeudenmukaista ja tasa-arvoista yhteiskuntaa kotimaassa ja maailmanlaajuisesti. Samalla se kutsuu meitä kuulemaan ja arvostamaan toistemme kertomuksia ja tarinoita. Yhteyden etsiminen ja rauhan rakentaminen ovat liittymistä kolmiyhteisen Jumalan työhön.

Laura Visapää
laura.visapaa@evl.fi
@

Jaa artikkeli