Ovijäljennös asennettiin Hollolan keskiaikaiseen kirkkoon

Hollolan keskiaikainen kirkko sai tänään uuden näköisoven, ja 500 vuotta vanha alkuperäisovi siirrettiin museoesineeksi asehuoneeseen. Osana samaa muutosprosessia Hollolan seurakunnan keskiaikaisia käsitöitä on saatettu paremmin yleisön nähtäväksi Hollolan kirkoissa.

Kun Fiskarsin käsityöläiskylän metalliseppä Upi Anttila ja puuseppä Markku Soinio saapuivat tänä aamuna valmistamansa kopio-oven kanssa Hollolan kirkolle, päättyi vuosikymmen sitten alkanut prosessi. Ja se päättyi hyvin. Yli kolme metriä korkea uusi lankkuovi on ensisilmäyksellä täydellisen istuva arvokkaalle paikalleen. Kaiverrukset näkyvät selkeinä ja männyn vaaleaa pintaa sävyttää sopivasti tervaöljy. Metalliosat on taitavasti taottu ja tervapoltettu.

Ennen uuden oven asennusta säiden ja auringon armoilla ollut alkuperäisovi nostettiin asehuoneeseen omalle telineelleen, jossa se palvelee jatkossa museoesineenä. Suntion ja metallisepän arviolaskelman mukaan se ehdittiin avata palveluvuosiensa aikana ainakin 200 000 kertaa.

Pyhä Yrjänä kirkkosaliin, esinevitriini Sovituksenkirkkoon

Alkuperäisoven asentaminen vaati monien muiden keskiaikaisten esineiden siirtämistä uusiin tiloihin, sillä vanha pääovi nostettiin asehuoneessa paljon tilaa vievän Pyhä Yrjänä –veistosryhmän paikalle. Pyhä Yrjänä –veistosryhmä siirrettiin niin ikään säältä suojaan kirkkosalin peräosaan sen jälkeen, kun konservaattori Jaana Paulus oli puhdistanut sen. Näyttävälle veistosryhmälle on rakennettu nyt oma koroke, joka sijaitsee samassa paikassa, jossa aiemmin sijaitsi puolestaan esinevitriini.

Lähinnä aiemmin varastoissa säilytettyjä keskiaikaisia esineitä sisältävä vitriini siirrettiin jo alkuvuonna Hollolan kuntakeskukseen, Sovituksenkirkon aulaan. Keskiaikaisten esineiden tuominen osaksi Sovituksenkirkon sisustusta oli jo vuosikymmen sitten uuden kirkkorakennuksen arkkitehdin mielessä, mutta ideaa ei ole toteutettu aiemmin.

Sovituksenkirkon esinevitriinissä on nyt esillä muun muassa Flanderissa 1400-luvulla neulottu messukasukka ja Suomen Turussa samalla vuosisadalla valmistuneet öylättilautanen ja ehtoolliskalkki.

Juhana Säde

juhana.sade@evl.fi

Lue taustaksi myös: Hollolan kirkon pääovi museoidaan

Kirkonseutu toimitus

Jaa artikkeli