Nyt lauletaan tuoreita virsiä

Sopisiko kaupunkilaisen virsi vai ” Saamme hiihtää, juosta metsäteillä”? Vai haluatko laulaa inarinsaameksi?

Virsikirjan lisävihkossa on 79 virttä.

Reformaation juhlavuoden virsimaraton on edennyt niin pitkälle, että vuorossa ovat virsikirjan lisävihkon uudet virret.

Tammikuussa Ristinkirkossa aloitettiin virsimaraton virrellä yksi, ja virsimaraton päättyy marraskuussa lisävihkon läpilaulantana Mukkalan kirkossa ja Ristinkirkossa.

Lisävihkossa on 79 virttä. Tutuimmat ovat 971 Maan korvessa kulkevi ja 967 Nousta sain aamuun (Morning has broken).

- Mukana on paljon uusia melodioita ja tekstejä, jotka on ihan tätä varten tehtyjä. Musiikkityylejä on monenlaisia: perinteisiä virsisävelmiä, vanhimmat 1500-luvulta, kansansävelmiä monista Euroopan maista, mutta myös Afrikasta, Etelä- ja Pohjois-Amerikasta ja Sri Lankastakin, sekä sävellyksiä klassiseen ja kevyeen tyyliin kotimaasta ja muualta, kertoo kanttori Marjukka Liimatainen.

Tekstien teemoista löytyy uusia aiheita, esimerkiksi esim "kaupunkilaisen virsi" 964, jossa pyydetään: (Jeesus) Astu teille kaupungin, kadun kulmiin, toreillemme, ruuhkaan kauppakeskustemme."

- Monet perinteiset luontovirret liittyvät meillä kesään (kuten Suvivirsi, Sen suven suloisuutta, ym.). Ennestään virsikirjassa oli vain yksi talvivirsi, nyt mukana on talvea 911, luonnonsuojelua 962, tunturit ja kaamos 910, jonka teksti on myös pohjoissaameksi ja inarinsaameksi. Tekstejä on useaan lauluun monilla kielillä.

Tuttu laulutapa virsissä on perinteisesti ollut säkeistölaulu. Nyt mukana on lyhyitä rukouslauluja, joissa samaa säkeistöä toistetaan monta kertaa. Virsi 921 on kaanonlaulu.

- Kaanonissa seurakunta jaetaan ryhmiin, ja jokainen ryhmä laulaa samaa laulua aloittaen eri aikaan, jolloin lopputuloksena on tässä neliääninen laulu. Osaan lauluista on laitettu moniääninen sovitus, josta voi halutessaan laulaa vaikka alttoa tai tenoristemmaa. Joihinkin virsiin on liitetty vuorotteluryhmät.

- Nämä voidaan toteuttaa vaikka naiset/miehet tai kirkkosalin vasen/oikea reuna. Tapa pohjautuu vanhaan psalmilauluperinteeseen. Ajatus on että, vuorottelemalla jokainen saa olla välillä kuuntelemassa ja välillä tekemässä. Laulaminen on kuin venytettyä puhetta: teksti etenee hitaammin ja silloin ehtii miettiä pidempään sanojen tarkoitusta.

Lisävihkon läpilaulanta aloitetaan Mukkulassa 12.11. klo 14-17, virret 901-941.

Maraton päättyy Ristinkirkkoon 26.11. kello 14-17, virret 942-979.

Kolmen tunnin yhtäjaksoinen laulaminen vaatii kuntoa, joten eväitäkin saa nauttia matkan varrella.

Laura Visapää
laura.visapaa@evl.fi
@

Jaa artikkeli