Pimeästä valoon

Riikka Salmi ja Kaija Jyrkkä kutsuvat Ristinkirkon Pimeydestä valoon –tapahtumaan.

Soudat surusi mustaa vettä luullen sitä loputtomaksi. Jonain päivänä kahahtavat kaislat. (Maaria Leinonen)

- Pimeydestä valoon –ilta kuuluu ihan kaikille. Tapahtuman kattava teema on luopuminen.

Jokainen meistä joutuu elämänsä aikana kokemaan luopumisen surun. Menetämme läheisiämme, menetämme työpaikan, kodin, terveyden. Ihmiselämä on luopumista, sanoo seurakuntapastori Kaija Jyrkkä.

Ristinkirkossa sytytetään valo vuoden pimeimpään aikaan runojen, rukousten ja musiikin voimin. Tekstit ja musiikki muodostavat kaaren pimeydestä valoon, toivottomuudesta toivoon, surusta iloon. Illan aikana ei ole saarnaa, ei puheita eikä perinteisiä rukouksia. Rukousalttarilla viivähtää se, joka kokee sieltä saavansa toivoa.

- Siellä on lupa itkeä itkemättömiä suruja, mutta suruun ei jäädä, vaan annetaan tilaa toivolle. Sitä kuvaa otsikko Pimeydestä valoon.

Tapahtuman juuret ovat Miete Ry:n ja Surunauha ry:n kynttilätapahtumassa, jossa Ristinkirkossa muistettiin itsemurhan tehneitä läheisiä.

- Halusimme laajentaa kynttilätapahtumaa koskemaan suurempaa ihmisjoukkoa. Pimeydestä valoon koskettaa meitä kaikkia joko henkilökohtaisesti tai läheisen kautta. Musiikin ja runojen jälkeen kannatta tulla Ristinkirkon alakertaan iltapalalle juttelemaan toisten kanssa ja tutustumaan tapahtuman järjestäjiin. Ehkä joku löytää itselleen sopivan järjestönkin tueksi elämälleen, sanoo Päijät-Hämeen Mielenterveystyön Tuki Miete ry:n toiminnanjohtaja Riikka Salmi.

Upeaa musiikkia, koskettavia runoja ja yhteinen iltapala; ja oma taakka ehkä keventyy. Lähtiessä voi ripustaa kirkon eteisessä enkelin siipeen oman rukousnauhan. Virrenveisuuta ei juuri ole tiedossa, vaan hyvää populaarimusiikkia.

- Populaarimusiikissa on hienoja sävellyksiä ja sanoituksia ihmisen tunteiden kuvaamiseen, toteaa Kaija Jyrkkä.

Illan aikana kuullaan muun muassa Simon&Garfunkelin Bridge over troubled water, Sun särkyä anna mä en ja Sinua sinua rakastan. Lauluja esittävät Mikael Saaren lisäksi Lahden Mieskuoron Reilu Tusina, Lauluyhtye Caya sekä Filianna- ja Tuomas-kuorot. Miikka kallion bändi säestää.

Laulujen väleissä kuullaan aiheeseen liittyviä ajatuksia runoina ja rukouksina. Ilta päättyy yhteislauluun Maa on niin kaunis.

Ja katso: valkenee!

Ja katso: eräänä päivänä kaikki valoa." (Maaria Leinonen)

Pimeydestä valoon

Ristinkirkossa, Kirkkokatu 4 Lahti, lauantai 18.11. klo 16 alkaen

musiikki: Mikeal Saari, Miikka Kallion bändi, Filianna, Lahden Mieskuoron Reilu Tusina, lauluyhtye Caya, Tuomas-kuoro.

Tapahtuman järjestävät Päijät-Hämeen Mielenterveystyön Tuki Miete ry, Päijät-Hämeen Klubitalot ry, EHYT ry Lahden Elokolo, Lahden seudun kriisikeskus, Kiusaamisasioiden Tuki- ja neuvontakeskus Valopilkku, Päijät-Hämeen mielenterveysomaiset, FinFami ry ja Keski-Lahden seurakunta. Järjestöihin pääsee tutustumaan tapahtuman jälkeen iltapalalla Ristinkirkon alakerrassa.

Laura Visapää
laura.visapaa@evl.fi
@

Jaa artikkeli