Kankaan koulu retkeili Evolla

Käki kukkui, aurinko paistoi ja makkara maistui, kun Hollolan Kankaan koulun väki vietti partiohenkistä retkipäivää Evolla.

Nuoren syrjäytymistä ehkäisseen vuoden 2016 Yhteisvastuukeräyksen kotimaisena kohteena oli Suomen Partiolaisten valtakunnallinen "Nuorten syrjäytymisen ehkäisy partion avulla" -hanke. Hollolassa partiolaiset olivat aktiivisesti mukana keräysteemassa alusta alkaen, mutta kotikuntaan jäävä kymmenys jäi talven ajaksi säilöön, sillä muhimaan jäänyt paikallisidea oli mukavampi toteuttaa toukokuisena kevätretkenä.

”Päätimme Hollolassa, että seurakuntaan jäävä keräysosuus kohdistetaan Kankaan koulun hyväksi”, kertoo Liisa Tiilikka, vuoden 2016 Hollolan Yhteisvastuukeräyksen keräyspäällikkö.

”Yhdessä Hollolan Hirvenhiihtäjien ja seurakunnan eri työalojen kanssa otimme yhteyttä rehtori Hanna Rapattiin ja aloitimme suunnittelun innolla”, Tiilikka jatkaa.

”Kun päätimme tehdä retken Kankaan koulun oppilaiden ja henkilökunnan kanssa, kohteeksi valikoitui Evon luonnonpuisto Lammilla. Oppilaita, opettajia ja avustajia on lähes 140, ja siinä lisäksi me eri tahojen järjestäjät.”

Retki järjestettiin seurakunnan Yhteisvastuukeräyksen varoilla, mutta ison joukon liikutteleminen maksaa paljon. Onneksi hollolalaisten yhteisöjen saumattomalla yhteistyöllä ongelma ratkesi nopeasti.

”Saimme Hollolan kaikki neljä Lions Clubia kustantamaan vielä kolme linja-autoa edestakaisin”, Tiilikka iloitsee.

Huivit kaulassa partiorasteilla

Hyvällä retkellä pitää olla oma tunnus. Sellainen oli myös Kankaan koululaisilla Evolla.

”Koululla on valmisteltu retkeä jo viikkojen ajan, ja kaikille on ommeltu kolmiohuivit kaulaan. Huiveissa on kaksi väriä, Yhteisvastuukeräyksen käyttämä punainen ja Kankaan koulun tunnusvärinä toimiva sininen. Oppilaat ovat saaneet kuvioida niitä kangasväreillä ja tehdä niistä omannäköisensä”, Tiilikka kertoo.

Hyttysettömästä kangasmetsästä löytyi kaikille jotain mieleenpainuvaa. Hollolan Hirvenhiihtäjien ja seurakunnan työntekijöiden järjestämässä rastikoulutuksessa olivat  aiheina muiden muassa Yhteisvastuukeräyksen Afrikan kohde, luontotuntemus, ensiapu, solmut, suunnistus, retkeilyvälineet sekä laulut ja leikit. Ruokailu tapahtui partioleireiltä tutussa retkikatoksessa.

Järjestäjille jäi tunne, että retkipäivän tavoite saavutettiin.

”Monen kasvoilla näkyi hymynpoikanen päivän päätteeksi”, kiteytti Janne Ristolainen, Hollolan Hirvenhiihtäjien puheenjohtaja.

Hollolan seurakunnan Yhteisvastuukeräyksessä kerättiin viime vuonna reilut 15 000 euroa. Kerääjiä, lahjoittajia ja keräysvarojen saajia oli kaikkiaan tuhansia.

Juhana Säde

Laura Visapää
laura.visapaa@evl.fi

Jaa artikkeli