Omenapuiden istutusta ja Koiviston muistelua yhdessä

Helatorstaita vietettiin useissa seurakunnissa istuttamalla kirkoille omenapuita, syömällä yhdessä ja muistamalla presidentti Mauno Koivistoa.Lahdessa kaikissa kirkoissa messun jälkeen istutettiin omenapuut kirkkojen pihamaille ja näin vietettiin reformaation merkkivuoden yhtä päätapahtumaa.

Keski-Lahden seurakunnassa helatorstain messua vietettiin torilla, minkä jälkeen lähdettiin istuttamaan puut Ristinnkirkolle. Torilla oli tarjolla keittolounasta ja vohveleita sekä esimerkiksi kasvomaalausta lapsille. Kello 13 oli mahdollisuus seurata presidentti Mauno Koiviston hautajaisia Marian Kammarissa.

Myös muissa kirkoissa aamun messun jälkeen vietettiin aikaa yhdessä joko piknikillä tai kahvihetken merkeissä sekä istuttamalla omenapuita. Messuissa muisteltiin Mauno Koivista ja pidettiin hiljainen hetki. Muutamissa kirkoissa soitettiin saattokelloja hautajaisten alkaessa tai puolen päivän aikaan.

Helatorstai on pyhä arjessa

Helatorstai on pyhä keskelllä viikkoa. Helatorstaina kerrotaan Jeesuksen Kristuksen taivaaseenastumisesta. Taivaaseen astunut Kristus on Pyhän Henkensä kautta sanassa ja sakramenteissa läsnä seurakuntansa keskellä.

Reformaationa tunnettu ajanjakso alkoi, kun Martti Luther julkaisi 95 teesiä anekaupan väärinkäytöksiä vastaan 31.10.1517. Nyt 500 vuotta teesien julkaisemisen jälkeen vietetään maailmanlaajuista reformaation merkkivuotta.

Kirkonseutu toimitus

Jaa artikkeli