Siunattu kylvö

Viime vuonna kylvö siunattiin Asikkalan kotiseutumuseolla. Kylvöä ohjasi Erkki Raunio (vasemmalla). Kuva: Laura Visapää

Tänä vuonna kylvö siunataan Urajärven kartanolla perinteisenä Kustaan päivänä.

Kylvön siunaaminen on vanha kirkollinen perinne. Itse siunaukseen sisältyvät rukoukset ja kylvön siunaaminen muistuttavat siitä, että ihminen on teknologiankin aikakaudella luonnon ja kaiken Luojan armoilla.

- Samalla muistutetaan, ettei leipä kasva leipomossa eikä maito tule kaupasta, vaan luonnosta maanviljelijän työn tuloksena, kuvaa Asikkalan seurakunnan kappalainen Anja Saraja.

Kevätkylvöjen siunaamisen alku juontaa juurensa keskiajalle. Vanhastaan kylvön siunaus on tehty kanttaipäivinä eli käyntipäivinä, jotka olivat rukoussunnuntain ja helatorstain välissä. Tuolloin käytiin kulkueena papin johdolla paikkakunnan pelloilla ja rukoiltiin yhteisesti sadon puolesta ja siunattiin touko. Se ei ollut vain kunkin omien peltojen siunausta, vaan yhteinen toimitus, jossa kylän tai pitäjän kaikki pellot siunattiin yhteisesti.

Rukoushetken toimittaa pappi, muu seurakunnan työntekijä tai seurakuntalainen.

 - Kylvön siunaus on yhteinen, vuotuinen ruokarukous. Olemme tässä kiittämässä elämästä, jonka olemme saaneet ja sanomassa yksinkertaisesti: anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme. Jumalan antama elämä palautuu hyvin yksikertaiseen: peltoon kätketty siemen kasvaa ravinnoksi. Siinä on elämän salaisuus, Jumalan työ, johon saamme osallistua.

 Asikkalassa on kylvön siunaamisen perinne kulkenut kylillä eri puolilla pitäjää. Päivä on ollut aina Kustaan päivä eli 6.6. Kustaan päivä oli vanhan kansan perunanistutuspäivä. Silloin maa oli yleensä jo lämmennyt, ja kasvu lähti nopeasti alkuun.

- Viime keväänä olimme Asikkalan kotiseutumuseon pihapiirissä ja tulevana kesänä Urajärven kartanolla. Maahan on kylvetty viljan siementä tai perunan siementä. Tarjoiluna on ollut perinteisesti perunavelli, onhan Asikkala tunnettu perunapitäjä, kertoo Saraja.

Asikkalan seurakunnan kappalainen Axel Laurell ( 1744-1790) on yksi merkittävimmistä perunanviljelyn edelläkävijöistä Suomessa.

Tarjoilun ovat hoitaneet kylän paikalliset toimijat ja mukana ovat useasti olleet myös 4H-kerholaiset.

Kylvön siunaaminen on tänä vuonna Urajärven kartanolla tiistaina 6.6. kello 18. Järjestäjinä ovat Urajärven kartanon Ystävät ja Urajärven maa- ja kotitalousnaiset. Tilaisuus on avoin kaikille.

Laura Visapää
laura.visapaa@evl.fi

Jaa artikkeli